Plan een afspraak

Ontslag via Whatsapp, mag dat?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ontslag is nooit een gemakkelijke taak. Het is een beslissing die zorgvuldig moet worden genomen en professioneel moet worden uitgevoerd. In de loop der jaren zijn er echter veel nieuwe communicatiemiddelen ontstaan, waardoor de volgende vraag ontstaat: Ontslag via Whatsapp, mag dat?

Het antwoord daarop is heel simpel. Ja dat mag! Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan namelijk mondeling, per brief, e-mail of via Whatsapp. Het is van belang dat je kan bewijzen dat de opzegging ook de werknemer heeft bereikt. Maar wil je dit als bedrijf en als persoon?

Neem ontslag serieus

Hoe je een werknemer ook ontslaat. Zorg ervoor dat je dit altijd serieus neemt. Bij ontslag komt natuurlijk ook empathie en menselijkheid kijken. Iets wat je niet via Whatsapp kan overbrengen. Het kan wat ongevoelig en simpelweg onprofessioneel overkomen. Dat kan er dan weer toe lijden dat de band tussen werkgever en werknemer ernstig beschadigd wordt, iets wat je liever wilt voorkomen. Dit kan namelijk weer gevolgen hebben voor de status van je bedrijf.

Breng ontslag persoonlijk

Breng ontslag altijd persoonlijk. Hoe zou jij het vinden wanneer een van jou medewerkers even een appje stuurt dat hij niet meer op zijn plek zit en opzoek gaat naar een andere baan? Probeer je dan ook altijd voor te stellen hoe jij het zelf prettig zou vinden als ontslag dan toch aanbod moet komen. Daarnaast is whatsapp nu ook niet echt het juiste middel om een werknemer te ontslaan. Je wil de medewerker ook de ruimte geven om te kunnen reageren. Er kunnen natuurlijk situaties ontstaan, waardoor het ontslag op korte termijn moet worden doorgevoerd. Probeer toch altijd het gesprek persoonlijk in te plannen, desnoods telefonisch.

Outplacement

Ook na het ontslag is het belangrijk dat medewerkers toch een positieve terugkijk hebben op je bedrijf. Zo zorg je ervoor dat je toch nog goede mond op mond reclame behoud van bijvoorbeeld oud medewerkers. Hoe je daar voor kan zorgen? Nou dat is simpel, dat kan door outplacement. Bij outplacement worden werknemers na het ontslag begeleid. Wij gaan er dan voor zorgen dat de medewerkers waar jij helaas niet verder mee kan werken toch weer op hun pootjes terecht komen op de arbeidsmarkt.

Reorganisatie

Ook bij reorganisatie is het niet handig om dit te laten weten middels een whatsapp berichtje. Naast dat het veel onrust schept komt ook dit niet empathisch over. Zorg er dus altijd voor dat je op een respectvolle en eerlijke manier je werknemers te woord staat als er zoiets aan de hand is binnen je bedrijf. Zo kunnen je medewerkers het ook respecteren en zullen ze niet massaal zelf ontslag nemen.

Onze conclusie is dat je ontslag serieus moet nemen en een medewerker niet via Whatsapp moet ontslaan. Mocht je nu in de vervelende situatie zitten dat je afscheid moet nemen van een medewerker willen we je toch nog 2 tips geven. Tip 1, geef je medewerker eerlijke feedback. Verzin geen gekke excuses verzinnen waarom je iemand ontslaat. Tip 2 en eerlijk is eerlijk, dit is misschien wel de beste tip. Neem eens een kijkje bij ons op de site onder het kopje outplacement, wellicht kunnen wij nog wat voor je betekenen.

Vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Vond je dit een interessant artikel? Luister nu ook onze podcasts!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.