Plan een afspraak

Waarom een vertrouwenspersoon?

Adrianne de Beijer Baanbegeleider

Dat een vertrouwenspersoon zeer waardevol kan zijn binnen een organisatie is natuurlijk geen geheim. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En wat doet zo iemand nou eigenlijk allemaal? Een vertrouwenspersoon is iemand die binnen een organisatie is aangesteld om te luisteren naar de vertrouwelijke zaken waar medewerkers tegen aan lopen. Zaken zoals pesten, discriminatie, intimidatie of andere vormen van ongewenst gedrag. Vaak is het lastig om dit soort zaken met een werkgever te bespreken.

Een vertrouwenspersoon biedt deze medewerkers een veilige haven waar zij hun verhaal kunnen doen. Een vertrouwenspersoon helpt de kwestie aan de kaak te stellen en adviseert medewerkers welke stappen te nemen. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken over eventuele negatieve gevolgen in hun carrière, of erger nog, het probleem verergeren.

Door het aanwijzen van een vertrouwenspersoon kan een organisatie laten zien dat zij het welzijn en de veiligheid van de werknemers uiterst serieus nemen. Zo laten zij dus ook zien dat ze een open werk cultuur ondersteunen. Bovendien kan een degene er ook nog eens voor zorgen dat problemen op de werkvloer eerder gesignaleerd worden. Zo kunnen de problemen ook eerder opgelost worden, dit kan er dan weer voor zorgen dat medewerkers langer voor jouw bedrijf blijven werken. Daarnaast kan hierdoor ook langdurig ziekteverzuim voorkomen worden, maar ook juridische conflicten zouden kunnen worden voorkomen door een vertrouwenspersoon.

Ze zeggen wel eens dat toeval niet bestaat, maar wij hebben de perfecte vertrouwenspersoon voor jouw organisatie. Kristy is namelijk LVV (Landelijk Vereniging van Vertrouwenspersonen) erkend extern vertrouwenspersoon. Mochten we je nog niet hebben overtuigd met alle hierboven genoemde redenen om een vertrouwenspersoon te nemen komt nu nog een hele belangrijke reden. Volgens de wet, om specifiek te zijn de Arbowet, is een werkgever verplicht om beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), zoals pesten en discriminatie als dit een risico vormt binnen jouw organisatie. Nog meer overtuiging nodig waarom je niet moet wachten op de uitspraak van de 2e kamer? Neem dan even contact met ons op en wij lichten je uitgebreid toe wat je van een vertrouwenspersoon voor de regio Eindhoven mag verwachten.

Heb je het idee dat er iets speelt binnen de organisatie maar weet je niet wat? Schakel Spoor3HRM in voor een medewerkers-tevredenheidsonderzoek en kom erachter!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.