Plan een afspraak

Blog post Tessa van Vreede: Wat maakt recruitment zo leuk?

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

We komen het nog met regelmaat tegen bij Spoor3HRM. Kandidaten die schrikken van het woord recruiter. Maar, waarom krijgen sommige mensen de rillingen van deze naam? Er zijn blijkbaar behoorlijk wat negatieve vooroordelen over mijn (super leuke!) beroep. En dus, vond ik het tijd om deze voor eens en altijd de wereld uit te helpen! Wellicht levert me dat ook nog een nieuwe collega op 😉

Goede springplank

Ons vak draait om mensen en om oprechte interesse. Of je nu met een werkgever of een kandidaat aan tafel zit, je duikt even met hen mee in hun wereld. Om een goede match te kunnen maken, moet je ten slotte allereerst (willen) begrijpen wie er bij je aan tafel zit. Zo leer je niet alleen heel veel verschillende type mensen kennen, maar ook veel verschillende bedrijven. Dat is enorm verrijkend voor je kennis. Niet voor niets zie je op LinkedIN profielen van HR professionals vaak dat ze ooit begonnen zijn als recruiter. Je leert namelijk niet alleen veel over mensen en over wat hen beweegt, maar ook over de bedrijfsvoering van verschillende type bedrijven. Een mooie mogelijkheid dus om je te oriënteren op de arbeidsmarkt en een ideale springplank voor je verdere carrière!

TopSport

En ja, als recruiter ben je ook veel bezig met het werven van kandidaten. Vaak horen wij van potentiële kandidaten dat ze dat het minst leuk lijkt. Maar, zonder de werving vind je geen kandidaten, heb  je geen gesprekken en dus ook geen match. Het hoort er nu eenmaal bij! Ik zie het eerder als een sport. En, daar ga je weer, het draait om mensen en oprechte interesse. Als je je verdiept in je doelgroep, wat hen beweegt, hoe ze handelen en waar ze zich bevinden, dan wordt de zoektocht naar de geschikte kandidaat en het maken van een afspraak een stuk gemakkelijker en dus ook leuker! Als je dan ook nog scoort en een match maakt, is het de sprint dubbel en dwars waard!

Buiten de lijntjes kleuren

Wat mijn collega’s en ik soms wel heel vervelend vinden? Het afwijzen van kandidaten. Als een kandidaat helemaal enthousiast is over een vacature en een bedrijf en jij moet degene zijn die de kandidaat toch moet teleurstellen. Tegelijkertijd is dit ook weer een leuke uitdaging. Want, als recruiter heb je vaak veel meer zicht op iemands mogelijkheden dan de persoon in kwestie zelf. De ervaring, kennis en relaties die je hebt opgebouwd, helpen je om verder te kijken dan je neus lang is. Soms komt een kandidaat daardoor op een hele andere plek terecht dan hij zelf in eerste instantie voor ogen had, maar blijkt dat veel beter te passen. Dan heb je iemands leven weer op een heel ander niveau verrijkt.

Persoonlijke groei

Het allerleukste en meest leerzame aan ons vak? Simpel! De mensen. Je leert er zoveel kennen en ze zijn allemaal verschillend. Iedere keer weer zit er een ander persoon bij je aan tafel met andere eigenschappen. Dat vraagt van jou als recruiter dat je je benaderingswijze daarop aanpast. Want, of een persoon nu introvert of extrovert is, jouw doel is dat je er toch achter komt wat iemand drijft, waar iemand energie van krijgt en waar iemand blij van wordt. Dat is ten slotte essentieel om een succesvolle, passende match te kunnen maken en iemand aan zijn droombaan te kunnen helpen.

De mensenkennis die je opdoet is essentieel in ons boeiende HR vak, maar is niet te leren uit een boekje. Dit leer je alleen door ervaring. Als recruiter bouw je die ervaring in korte tijd heel veel op! Zelfs als je uiteindelijk niet werkzaam blijft in de HR, is dat een verrijking voor jou als persoon welke je dagelijks helpt en die geheid van pas komt in welk toekomstig carrière scenario dan ook.

Dit wil je doen!

Heb ik je kunnen enthousiasmeren om toch eens te overwegen of dit vak niet iets voor jou is? Mooi! Want, we zijn op zoek naar een nieuwe collega. En, denk eraan… ook als je jezelf in eerste instantie niet op deze functie bedacht zou hebben, wil dat niet zeggen dat het geen gouden match kan zijn! Bel me dus gewoon eens voor een afspraak. Ik denk graag met je mee!

Graag tot snel!,
Tessa, namens Spoor 3 HRM

Benieuwd naar onze andere blogs? Bezoek dan onze nieuwpagina

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.