Plan een afspraak

5 tips voor je salarisonderhandeling!

Salarisonderhandeling; eindejaarsgesprek; onderhandeling; salaris
Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Het einde van het jaar is weer in zicht en je weet wat dat betekent. Ja, Sinterklaas is weer in het land en in sommige huizen staat de kerstboom al, maar het betekent ook dat de eindejaar gesprekken er weer aankomen. Daarbij hoort natuurlijk een salarisonderhandeling, maar hoe pak je dit nou goed aan? Lees hieronder de 5 tips voor een geslaagde salarisonderhandeling.

De een vindt het een makkelijk gesprek en zelfs leuk, lekker onderhandelen. De ander krijgt alleen al bij het idee buikpijn. Toch is het belangrijk om zo’n gesprek goed voor te bereiden en ervoor te zorgen dat je alles bespreekt wat je wilt bespreken. Het is zonde als je een mooi salaris laat liggen, omdat je het toch niet durfde aan te kaarten of omdat je niet goed voorbereid was. Neem de volgende 5 tips mee en je salarisonderhandeling wordt een succes!

Tip 1: Weet wat je waard bent tijdens je salarisonderhandeling

Er is weer een jaar voorbij. Een jaar waarin waarschijnlijk weer van alles gebeurd is. Misschien heb je vanuit een vorig gesprek tips of verbeterpunten meegekregen. Laat dan vooral zien hoe je je op deze punten hebt ontwikkeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Doe ook onderzoek over de huidige salarissen in de markt voor jouw functie. Hoe hoog is het salaris gemiddeld op dit moment voor soortgelijke functies? Misschien heb je dit jaar al een loonsverhoging gehad. Zorg er dan voor dat je goed weet wanneer je weer over een verhoging kunt praten. Je wilt ten slotte niet arrogant overkomen en een verhoging moet natuurlijk gepast zijn.

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met je collega’s

De een vertelt graag wat hij of zij verdient en de ander houdt dit voor zichzelf. Ja, het is handig om te weten wat je collega’s verdienen, zodat je weet waar je staat. Zorg er alleen niet voor dat je het salaris van je collega’s gebruikt als eigen argument voor een verhoging. Jij praat voor jezelf en zorg er dan ook voor dat je zelf laat zien wat je waard bent. Het salaris van je collega’s staat los van je eigen functioneren.

Tip 3: Oefen je salarisonderhandeling

Dit klinkt misschien kinderachtig, maar dit kan je echt helpen. Denk na over de tegenargumenten die je werkgever eventueel aan kan kaarten als hij het niet eens is met je. Hoe ga je op deze tegenargumenten reageren? Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kom je sterk en zelfverzekerd over en kun je alvast nadenken over hoe je jezelf kan verdedigen indien nodig. Ook je werkgever bereidt zich op zo’n gesprek voor natuurlijk.

Tip 4: Zorg voor een goede sfeer

Het is fijn als je bij je standpunten kunt blijven, maar zorg ervoor dat het geen strijd wordt. Wees gerust duidelijk, maar laat het niet tot frustratie komen. Luister dus ook goed naar je werkgever en zorg ervoor dat je er samen uitkomt. Mocht het nu niet lukken, vraag dan wat er voor nodig is om op een later moment nog eens een salarisonderhandeling te doen.

Tip 5: Zet alles op papier

Vergeet niet om een notulen te (laten) maken van het gesprek, zodat er zwart op wit staat wat de afspraken zijn. Het kan ook een goed idee zijn om het document door beide partijen te laten ondertekenen. Zo kan dit nooit een discussiepunt worden. Ook als je afspraken maakt over eventuele verbeterpunten kan het van belang zijn dit op papier te zetten tijdens of na je salarisonderhandeling.

Benieuwd naar onze andere artikelen? Lees ook onze 5 sollicitatietips of luister onze podcast op spotify omtrent verzuim!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.