Plan een afspraak

Waarom bijna de helft van de nieuwe werknemers binnen een jaar de organisatie alweer verlaat..

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Voor veel bedrijven is onboarding een belangrijk begrip. Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een duidelijk onboardingsproces, lopen werkgevers het risico op vroegtijdig vertrek. Dit verloop is aanzienlijk. Ongeveer 40% van de werknemers verlaat de organisatie binnen het eerste jaar. Deze cijfers zijn schrikbarend. Voornamelijk omdat de meeste gevallen voorkomen hadden kunnen worden.

Onboarding staat bekend als de vliegende start van een nieuwe werknemer. In dit proces krijgt de nieuwe werknemer kennis over de rol die zij gaan uitvoeren, het team en de organisatie. Het doel hiervan is het binden van de werknemer.

Maar hoe zorg je nou voor een goed onboardingsbeleid?
Verschillende elementen zijn belangrijk binnen de onboarding van werknemers.

  1. Operationeel: Het is belangrijk dat een nieuwe werknemer beschikt over de juiste materialen, kennis én duidelijkheid over de verwachtingen. Zorg ervoor dat naast een goed ingerichte plek, een werknemer goed wordt ingewerkt onder begeleiding van een ervaren collega. Zo leren zij snel de werkwijze van de organisatie.
  2. Samen: Als nieuwe werknemer is het belangrijk om contacten te leggen met collega’s om waardevolle relaties op te bouwen. Zorg ervoor dat een werknemer zich welkom voelt binnen de organisatie. Stel hiervoor bijvoorbeeld een buddy aan, zorg dat werknemers met verschillende collega’s meelopen of zorg voor een gezamenlijk lunch.
  3. Strategisch: Zorg er als organisatie voor dat je werknemer de organisatie goed leert kennen. Wat zijn de missie, visie en kernwaarden van de organisatie? Wat is de cultuur van de organisatie? Welke doelen wil de organisatie de komende tijd behalen?

Het is belangrijk om aan alle drie de elementen aandacht te besteden. Neem de tijd voor een goede onboarding want deze stopt niet na de eerste werkdag. Een onboarding kan, afhankelijk van de functie, tot 8 maanden duren maar levert uiteindelijk veel op.

Heb jij hulp nodig met een goed onboardingsbeleid? Neem dan contact op via 040-7114070 of info@spoor3hrm.nl.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.