Plan een afspraak

Yes, er is een vaccin. En nu?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Al maanden is heel de wereld in de ban van het coronavirus. Het is nu hopen dat het vaccin zo snel mogelijk beschikbaar is in Nederland zodat iedereen zich kan laten vaccineren. Maar is het wel toegestaan om als werkgever een inenting te verplichten?

Er is altijd veel discussie over het onderwerp gezondheid en dat is nu ook weer het geval. Het is namelijk niet verplicht om jezelf te laten vaccineren, ook al breng je niet alleen jezelf maar ook anderen mogelijk in gevaar. Dat het vaccineren niet verplicht is, wordt beschreven in de grondwet. In de grondwet wordt namelijk gesproken over het recht op lichamelijke integriteit en privé keuzes. En daar hoort de keuze om te vaccineren ook bij. In de grondwet zijn de belangrijkste rechten en plichten vastgelegd van burgers. Van de grondwet kan enkel worden afgeweken wanneer minimaal 2/3 van de stemmen wordt verleend door de Kamers der Staten – Generaal. Voorlopig lijkt dit nog niet te gebeuren.

Werkt het vaccin dan wel?
Veel Nederlanders staan niet te springen om het nieuwe vaccin tegen het coronavirus. De voornaamste reden is de onduidelijkheid over de risico’s op langere termijn. Volgens experts zal er alleen een vaccin op de markt komen wanneer deze daadwerkelijk goed werkt. Toch is het belangrijk dat minimaal 60% a 70% van de mensen zich moet laat vaccineren om het vaccin te laten werken. Als dit gebeurt, kan het virus worden ingedamd.

Mag een werkgever mij verplichten een inenting te halen?
Veel werkgevers willen graag dat hun werknemers zich toch laten inenten, ook al is het niet verplicht. Helaas kan een werkgever niet van de werknemer eisen een inenting te halen. Wel kan een werkgever onder bepaalde omstandigheden een werknemer weigeren op bepaalde afdelingen te werken. Een voorbeeld hiervan is het werken op de IC, door het verhoogde risico.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.