Plan een afspraak

Rechter keurt eerste nieuwe vorm van ontslag goed

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De i-grond is sinds de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans toegevoegd aan de ontslaggronden (artikel 7:669 lid 3 BW). Het leek een goede ontwikkeling te zijn voor werkgevers. Helaas bleek dit in de praktijk toch anders te verlopen. De eerste verzoeken werden bij geen enkele rechter gehonoreerd. In bijna alle eerdere gevallen werd het ontbindingsverzoek op basis van de cumulatiegrond afgewezen.

Het eerste verzoek is inmiddels toegewezen door de rechter. De rechtbank Midden-Nederland heeft op 6 juli een uitspraak gedaan waarbij de i-grond is toegewezen. De desbetreffende werkgever vroeg ontslag aan volgens de d-grond (disfunctioneren) en g-grond (ernstig verstoorde arbeidsverhouding).

Achtergrond
De medewerker werkte als Strategic Accountmanager waarbij hij verantwoordelijk was voor de groei van de organisatie en het werven van nieuwe klanten. De afgelopen jaren is de beoordeling van de medewerker achteruit gegaan (D-grond). In 2016 en 2018 is hij beoordeeld met een ‘low performance’ waarna hij in 2019 de beoordeling ‘unaccepteble performance’ kreeg. Volgens de werkgever behaalde de medewerker de omzetverwachting niet. De werknemer is het niet eens met de omzetverwachting van de werkgever waardoor er een mediation traject in ingezet. Helaas zonder succes (G-grond).

Uitspraak
De kantonrechter heeft beide gronden beoordeeld en de i-grond toegewezen. De reden van de toewijzing is voornamelijk gebaseerd op de g-grond. De werknemer is namelijk op 7 februari 2020 vrijgesteld van werk en heeft dit niet aangevochten. Dit laat duidelijk zien dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Volgens de rechter is een goede arbeidsrelatie ook nodig om verbetertrajecten te starten. Gelet op de omstandigheden ziet de kanton rechter aanleiding om de ontbinding toe te kennen. Wel ontvangt de medewerker 1.5 keer de transitievergoeding om de tekortkomingen van de werkgever te rechtvaardigen.

Conclusie
Het is dus wél mogelijk om een toekenning te krijgen van de i-grond. Belangrijk is dat de verschillende gronden moeten worden gemotiveerd. Ook moeten in ieder geval één ontslaggrond bijna voldragen zijn om de toekenning van de i-grond te krijgen.

De eisen van de i-grond:
1. Werkgever moet de i-grond zelfstandig goed kunnen onderbouwen.
2. In ieder geval moet één van de ontslaggronden (bijna) volledig voldragen zijn. Beide            gronden een beetje, lijkt niet voldoende.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.