Plan een afspraak

Laat je werk los tijdens je vakantie

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Hoe dan? Dat is inderdaad vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wij delen wat tips die je mogelijk helpen om je werk los te laten tijdens je vakantie en die voorkomen dat je je overspoeld voelt op de eerste werkdag na je vakantie.

Betrek je collega’s op tijd
Informeer je collega’s tijdig over je vakantie zodat zij zich kunnen voorbereiden op je vertrek en op de zaken die ze van je over gaan nemen. Zorg dat je goede afspraken met hen maakt over de werkzaamheden die ze overnemen en vertrouw erop dat dat gebeurt. Let it go!

Zet het uit je hoofd
Schrijf je to do’s op die wel in je hoofd zitten, maar waarvan je van plan bent die na je vakantie op te pakken. Dan is het letterlijk even uit je hoofd. Bedenk je je tijdens je vakantie nog iets dat moet gebeuren? Schrijf ook dat op. Dan kun je het met een gerust hart heel snel weer vergeten.

Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid
Wil je toch bereikbaar blijven voor een selecte groep mensen? Maak dan duidelijk afspraken over wanneer en hoe ze je mogen bereiken. Vraag bijvoorbeeld of ze je een appje sturen als ze je nodig hebben, zodat jij op een door jou gekozen moment kunt reageren. Of spreek bepaalde dagen of tijdsloten af waarop je gebeld mag worden.

Vermijd e-mail!
Het is zo verleidelijk om tóch even je mail te checken als je op een zonnig terrasje wacht op je biertje. Doe het niet! De gevolgen blijven vaak lang in je hoofd hangen, want eenmaal gezien.. is niet zomaar weer vergeten. Als je een goede out of office hebt ingesteld en zaken afgestemd hebt met je collega’s, is er niemand die iets van je verwacht. Dus laat het los! Je hebt van die kleine handeling vaak langer last dan je van te voren denkt.

Leef in het nu en ontspan!
Loslaten, zeker mentaal, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Fysiek ben je dan wel op vakantie, maar je hoofd heeft vaak een paar dagen nodig om tot rust te komen. Doe activiteiten die je normaal niet zou doen. Je kunt daardoor je zinnen beter verzetten. Geniet van wat je doet en ben je bewust van waar je bent.

En dan.. hoe voorkom je dat je niet overspoeld wordt door je mailbox als je terug komt?
  • Stop 2 dagen voordat je met vakantie gaat met het versturen van e-mail berichten. Zeker als het taakverzoeken zijn. Minder mail ontvangen, bereik je door minder mail te versturen.
  • Schakel 2 dagen voor je vakantie je ‘out of office reply’ al in en doe dit volledig en correct. Geef duidelijk aan dat je de ontvangen mails na je vakantie pas weer leest, dat ze doorgezet worden naar een collega of laat mensen weten tot welke collega ze zich kunnen richten voor welk type vragen. Zet er ook duidelijk in wanneer je weer beschikbaar bent voor e-mail contact. En nee, dit hoeft niet de dag van terugkomst te zijn. Plan dit moment juist een dag later zodat je jezelf wat meer ruimte geeft om op de eerste werkdag de balans op te maken voor jezelf.
  • Neem voor je vakantie een middag de tijd om je mailbox ‘op te ruimen’. Een lege Postvak In voordat je weg gaat is echt een lekkerder gevoel.
  • Maak de eerste dag na je vakantie geen afspraken en houd je agenda vrij. Dat geeft je de kans om het overzicht op je werklast en de inhoud van je Inbox te herstellen.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.