Plan een afspraak

Blog: Discriminatie tegen gaan door de focus op persoonlijkheid en vaardigheden

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Discriminatie op de arbeidsmarkt is onacceptabel maar blijkt lastig aan te pakken. De afgelopen tijd heeft de ministerraad zich gebogen over het wetsvoorstel over de discriminatie op de arbeidsmarkt.

Het wetsvoorstel
Mogelijk komt er vanaf het najaar 2020 een nieuw beleid waarbij organisaties worden verplicht een antidiscriminatiebeleid op te stellen en na te leven. Kleinere bedrijven hoeven enkel mondeling hun beleid toe te kunnen lichten. Bij grotere bedrijven wordt dit schriftelijk verplicht. Dit beleid dient zowel intern als extern inzichtelijk te zijn en kan bij een slechte naleving ernstige gevolgen hebben. Bij het niet naleven van dit beleid kan een organisatie te maken krijgen met Inspectie SWZ. Hier kunnen bedrijven het risico lopen een boete van maximaal 4500 euro te ontvangen. Tevens wordt deze boete openbaar gemaakt waardoor de organisatie imagoschade kan oplopen. Dit vraagt veel van werkgevers en daarom is het interessant in te gaan op dit onderwerp.

Niet de focus op discriminatie maar op kwaliteiten en persoonlijkheid
Spoor 3 HRM is al enkele tijd bezig de mogelijkheden te bespreken van een antidiscriminatiebeleid. Echter, zien wij hier kanttekeningen. De wetswijziging zet werving en selectie bureaus namelijk in een spagaat. Aan de ene kant het antidiscriminatiebeleid waar wij zeker achter staan, maar aan de andere kant opdrachtgevers die eisen stellen. Dit maakt het voor ons lastig maar heeft er ook voor gezorgd dat wij de manieren van solliciteren tegen het licht zijn gaan houden. De laatste tijd zien wij door de discriminatie steeds vaker het anoniem solliciteren. Bij deze manier van solliciteren sturen sollicitanten hun CV zonder achternaam, geboorteplaats, nationaliteit of leeftijd. Of het beoogde resultaat zo wordt behaald vragen wij ons ten zeerste af. Wij denken namelijk dat er alternatieven zijn waarbij de focus minder wordt gelegd op discriminatie maar meer op kwaliteiten en persoonlijkheid.  Hier zijn sollicitanten steeds vaker mee gaan experimenteren.

Sollicitanten kiezen er steeds vaker voor om persoonlijker te solliciteren en daar worden wij enthousiast van. Bij deze sollicitaties wordt tijdens het solliciteren al de nadruk gelegd op kwaliteiten en persoonlijkheid. Denk hierbij aan filmpjes, nieuwsbrieven, websites of zelfs het versturen van cadeaus met daarin je CV (zoals een taart, een pizza doos, een chocoladereep). Op deze manier presenteren sollicitanten zich anders aan een bedrijf, onderscheiden zich en worden zichtbaar. Naar onze verwachting worden vooroordelen in dit stadium al eerder weggenomen.

Natuurlijk vragen meerdere zich af waarom deze vooroordelen met deze manier van solliciteren worden weggenomen. Daar kan makkelijk antwoord opgegeven worden. Een sollicitant met een buitenlandse naam laat in een filmpje zien de Nederlandse taal perfect te beheersen of een oudere medewerker die een uitstekende website vormgeeft aan de hand van de nieuwste technologieën, maakt volgens ons meer kans uitgenodigd te worden. Het geeft vooraf al een veel beter beeld van sollicitanten en mogelijke vooroordelen worden weggenomen. Natuurlijk is het wel belangrijk te kijken welke methode passend is voor de vacature en organisatie waar voor gesolliciteerd wordt. En daar kunnen wij bij helpen.

Advies of ondersteuning nodig betreft jullie antidiscriminatiebeleid? Wij ondersteunen jullie graag. Neem dan direct contact op om de mogelijkheden te bespreken via info@spoor3HRM.nl of 040-7114070.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.