Plan een afspraak

Werkgevers wakker worden; ook al is het einde van het jaar bijna in zicht!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een tijdje terug hebben we reeds eerder geschreven over het fenomeen slapende dienstverbanden. De Hoge Raad heeft onlangs namelijk bepaald dat een werkgever, een werknemer, niet tegen zijn zin in; ‘slapend’ in dienst mag houden.

De Hoge Raad benadrukt met haar arrest dat ontslag van een langdurige arbeidsongeschikte werknemer niet meer uitgesteld kan worden, totdat hij AOW Gerechtigd is. Werkgevers lieten voorheen dienstverbanden slapen om te voorkomen dat ze geen transitievergoeding hoeven te betalen. Dat is nu verleden tijd!

Er is momenteel weer veel over te doen; dus goed om dit onderwerp nogmaals onder de aandacht te brengen.

Goed werkgeverschap

Op basis van de eis ‘goed werkgeverschap’ dien je als werkgever mee te werken aan een verzoek om een arbeidscontract ,met wederzijds goedvinden, te beëindigen van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker. Het beëindigen van deze overeenkomsten brengt met zich  mee dat je als werkgever een vergoeding gaat betalen aan je werknemer; ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding.

Waar komt de uitspraak van de Hoge Raad eigenlijk vandaan? Nou de Hoge Raad heeft haar oordeel gebaseerd op de Wet compensatieregeling transitievergoeding. Deze wet regelt dat werkgevers, vanaf 1-4-2020, compensatie krijgen, via het UWV, voor vergoedingen die zij sinds 1-7-2015 betaald hebben bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Met deze uitspraak wil de Hoge Raad aangeven dat de reden: ‘Het niet kunnen financieren van de (hoge) (transitie) vergoeding’; niet meer gegrond is om een werknemer niet te ontslaan.

Uitzonderingen

De Hoge Raad heeft in haar arrest van 8 november, ECLI: 1734, aangegeven dat het niet verplicht is een werknemer te ontslaan, met een slapend dienstverband, op het moment een werkgever kan bewijzen dat behoud van een arbeidsovereenkomst een gerechtvaardigd belang met zich meebrengt. Voorbeeld: de werknemer heeft nog reële re-integratiemogelijkheden.

Daarnaast is het mogelijk om als werkgever de vergoeding in termijnen te betalen, of de betaling uit te stellen tot de datum het mogelijk is om compensatie aan te vragen (1-4-2020).  Als werkgever dien je aannemelijk te maken dat voorfinanciering van de vergoeding tot financiële problemen leidt; die dermate ernstig zijn dat het voortbestaan van je organisatie in het geding komt.

Let op! Vanaf 1-4-2020 kan een aanvraag tot compensatie slechts worden ingediend op het moment de vergoeding reeds is uitbetaald aan de werknemer. Oftewel: u zult met uw organisatie , vanaf voorgenoemde datum, altijd dienen voor te financieren.

Wij wensen jullie prettige kerstdagen en veel leesplezier in 2020!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.