Plan een afspraak

De oproepovereenkomst op de schop; wat verandert er voor jou?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (Hierna: WAB) zorgt per 1-1-2020 voor nieuwe regels inzake de oproepovereenkomst. Werkgevers die met oproepkrachten werken, moeten voor komend jaar extra rekening houden met het volgende:

  • Heeft een oproepkracht sneller recht op een vast dienstverband?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Zodra de WAB per 1 januari 2020 ingaat, moeten werkgevers, binnen een maand, een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang aan een oproepkracht die al langer dan 12 maanden een oproepcontract heeft.

Een werkgever moet straks sowieso jaarlijks in de 13e maand een aanbod doen aan een oproepkracht voor een vaste arbeidsomvang (vast aantal uren). Deze arbeidsomvang moet de werkgever baseren op de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden. Doet een werkgever dit aanbod niet? Dan heeft de oproepkracht alsnog recht op loon over die gemiddelde arbeidsomvang.

  • Krijg je als werkgever te maken met de verhoogde WW premie?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Per 1 januari 2020 betalen werkgevers voor werknemers met een flexibel contract een premie die 5% punten hoger ligt dan de premie die zijn betalen voor werknemers met een vast contract. Deze wijzigingen zijn in de Wet Financiering Sociale Verzekeringen (WFSV) opgenomen.

  • Loondoorbetaling bij wijziging in dienst?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Een werkgever dient een oproepkracht straks uiterlijk 4 dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch te laten weten wanneer hij/zij moet werken. Trekt de werkgever de oproep binnen 4 dagen voor aanvang van de werkzaamheden in, of wijzigt hij de tijdstippen voor de oproep? Dan heeft de werknemer recht op loonbetaling over de periode waarvoor hij in eerste instantie was opgeroepen.

Let op: in de CAO kan een kortere termijn dan 4 dagen worden afgesproken, maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur. Met de opmerking dat het recht op loon, bij een afzegging van de oproep, niet kan worden afgesloten in de cao.

Bovenstaande wijzigingen hebben tot doel het voor werkgevers aantrekkelijker te maken een vast contract aan te bieden.

  • Overige wijzigingen

Een werknemer met een 0-urencontract mag straks een opzegtermijn van 4 dagen aanhouden; tenzij in de cao een kortere termijn is afgesproken.

Waarom benadrukken wij dit nu?

Het is voor werkgevers goed om nu te gaan nadenken hoe vaak zij een oproepkracht willen inzetten en of zij dat in 2020 willen voortzetten. Een werkgever is namelijk niet verplicht om een oproepkracht een contractverlening, of een vast contract te geven. Het gaat alleen om het aanbieden van een vaste arbeidsomvang. Een werkgever kan er dus ook voor kiezen om het contract met een tijdelijke oproepkracht te beëindigen.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.