Plan een afspraak

De vacaturetekst anno 2017

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Nu het weer beter gaat met de economie en de werkeloosheid het laagste punt in 5 jaar heeft bereikt wordt het aantrekken van goed personeel steeds moeilijker. Hoe val je op tussen al die andere advertenties op de verschillende vacaturesites? Dat is nu precies wat het zo moeilijk maakt.

Ga je zelf maar na. Wanneer je zelf op het wereldwijde web gaat zoeken naar een product of dienst scan je websites. Je leest niet de hele pagina. Doordat we dagelijks 3000 prikkels te verwerken krijgen nemen we niet meer alles in ons op.

Het belang van een pakkende en prikkelende vacaturetekst is daarom essentieel om mensen tot actie over te halen. Het is wetenschappelijk onderzocht dat mensen 8 prikkels nodig hebben om tot actie over te gaan. Een van de belangrijkste daarvan is de vacaturetekst.

Wist je dat 52% van de Nederlandse beroepsbevolking open staat voor een andere baan? En dat de reden daarvoor het gebrek aan doorgroeimogelijkheden zijn? Hoe bereik je deze mensen? Natuurlijk! De goede vacaturetekst. Maar niet alleen dat is belangrijk. Voordat je mensen zo ver krijgt moet je de aandacht trekken.

Er zijn natuurlijk bedrijven die totaal geen moeite hebben met het trekken van de aandacht of het aantrekken van nieuw personeel. Meestal zijn dit grotere bedrijven met een sterk merk. Organisaties die hard gewerkt hebben aan hun imago en identiteit en daarmee landelijke of regionale bekendheid hebben verworven. Bedrijven die met hun tijd meegaan en begrijpen dat werven anno 2017 anders is dan 15 jaar geleden. Denk hierbij aan voorbeelden als Coolblue en een lokaal een bedrijf als GoodHabitz. De vacatureteksten die zij gebruiken liggen in lijn met hun imago en strategie. Maar zijn vooral ook specifiek gericht op de doelgroep.

Voor de meeste MKB bedrijven is het veel moeilijker om de aandacht te trekken van de potentiële kandidaat. Niet perse het logo, maar de titel, een bijpassende afbeelding of de manier van opzet moet het verschil maken. Als de aandacht getrokken is, moet de vacaturetekst vervolgens ook nog ‘bekken’ en passen bij degene die het leest.

Ik geef je 6 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst:

  1. Het allerbelangrijkste: Probeer je bedrijfscultuur over te brengen in de tekst
  2. Houd het kort en bondig. Teveel tekst en je vacature wordt niet helemaal gelezen
  3. Bepaal heel duidelijk je doelgroep en richt je daar ook op. Gerichte advertenties leveren meer goede sollicitaties op
  4. Vermijd vakjargon. Vakjargon draagt niet bij aan een prikkelende tekst
  5. Stel vragen in het begin van je vacaturetekst. Vragen zetten aan tot actie en hierdoor wordt vaak je hele tekst gelezen.
  6. Wees origineel! Hoe gaaf is het als je tekst viraal gaat. Kijk hier naar een voorbeeld daarvan: http://bit.ly/2jYuwJI Let wel: deze vorm is niet voor alle branches even geschikt natuurlijk.

Met deze tips in het achterhoofd moet het schrijven van een vacaturetekst jezelf goed af gaan. Wil je daar toch graag hulp bij? Dan staat het team van Spoor 3 HRM je uiteraard graag bij.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.