Plan een afspraak

Loopbaan coaching of loopbaanbegeleiding of het individu?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

In de hedendaagse snelle veranderende wereld lopen mensen vaker vast in hun loopbaan. Vroeger was alles duidelijk; rond je 20e ging je ergens werken en op je 65e bij dezelfde werkgever met pensioen. Tegenwoordig is zowel de start als het beëindigen van je loopbaan omgeven door onzekerheden; je start met tijdelijke contracten en pensioen op je 67e is maar zeer de vraag. De twintigers van nu moeten misschien wel tot hun 80e wachten op de AOW, als die überhaupt nog bestaat ….

Veertig jaar geleden diende werken slechts 2 doelen; namelijk geld verdienen en zekerheid creëren. Nu liggen de ambities van de gemiddelde werknemer op een hoger niveau. Het werk moet leuk en intellectueel uitdagend zijn, het inkomen goed, de collega’s prettig in de omgang, de leidinggevende niet al te opdringerig en de omstandigheden (een smartphone en een leaseauto) moeten uitstekend zijn.

Inherent aan de toenemende ambitie is het risico om vast te lopen. Voorheen zorgde de loopbaanbegeleider ervoor dat de medewerker weer een beetje in de pas ging lopen, of adviseerde om een andere baan te gaan zoeken. Tegenwoordig zijn er meerdere belangen en dus ook meerdere situaties waarin de medewerker kan vastlopen. Hierin kun je een onderscheid maken tussen loopbaan coaching en loopbaanbegeleiding. Ik leg u graag het verschil uit.

Bij loopbaan coaching spreken we over iemand die eerder (bijvoorbeeld in de studiekeuze) wel de juiste richting is in gegaan, maar als gevolg van de omstandigheden vastloopt. Denk hierbij aan ontslag, een niet passende leidinggevende, een koersverandering van de organisatie waarbij ongewenste taakveranderingen ontstaan, een verhuizing van de organisatie waardoor ineens kilometers gereisd moet worden etc.

Bij loopbaanbegeleiding spreken we over iemand die in het verleden verkeerde keuzes heeft gemaakt en er pas op latere leeftijd achter komt dat hij/zij in de verkeerde baan zit. Hier zal de begeleider sturen op een investering (bijvoorbeeld studie) waardoor de kansen op de arbeidsmarkt vergroot worden. Ook op latere leeftijd zijn er nog altijd mogelijkheden om te veranderen.

Hoe dan ook in beide gevallen is het erg belangrijk om erachter te komen wat nu feitelijk de problematiek van de vastgelopen medewerker is, om pas daarna op zoek te gaan naar een passend antwoord. Bovendien hebben we in dit verband nog niet gesproken over het individu. Het belangrijkste aspect in loopbaanbegeleiding en/of coaching; de mens. Ieder mens is uniek met zijn/haar kwaliteiten, tekortkomingen en gedragingen. Succesvol functioneren hangt af van de mate waarin het individu in staat is zijn/haar talenten effectief te benutten, maar ook te werken aan tekortkomingen als die belangrijk zijn voor het functioneren.

Wij stellen in eerste plaats dat laatste centraal

Spoor3HRM kan in het spectrum van loopbaanmanagement oplossingen bieden, maar maakt het verschil door veel tijd te investeren in een zorgvuldige intake. Ook wordt daarbij nadrukkelijk gekeken naar iemands persoonlijkheid en de (on)mogelijkheden tot ontwikkeling. Pas nadat vanuit de intake een helder beeld is ontstaan, wordt gewerkt aan een traject op maat.

Kortom maatwerk is voor Spoor3HRM de kritische succesfactor en dat geldt zowel voor de hulp vragende organisatie of de individuele medewerker. Als u kiest voor onze werkwijze dan zij wij u graag van dienst. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.