Plan een afspraak

Dit is waarom de afschaffing van de VAR nadelig is voor de Zzp-er.

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Dit is waarom de afschaffing van de VAR nadelig is voor de Zzp-er.

Lange tijd hebben Zzp-ers jaarlijks bij de belastingdienst hun VAR (verklaring arbeidsrelatie) aangevraagd. Deze verklaring, die het ontbreken van een dienstbetrekking regelde werd vervolgens aan opdrachtgevers en intermediairs verstrekt, zodat deze gevrijwaard werden van het betalen van loonheffing en sociale verzekeringspremies. Omdat hier kennelijk misbruik van gemaakt werd, heeft de politiek voor een wetsverandering gekozen. Het doel is verbetering van de positie van de Zzp-er.

Op 2 juli 2015 werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) door de 2e kamer aangenomen en zal binnenkort in de 1e kamer behandeld worden. Mits aangenomen komt de VAR per 1 januari 2016 te vervallen. Opvallend is dat deze wet het woord “deregulering” bevat waardoor de argeloze lezer ook denkt dat de bureaucratie met betrekking tot dit onderwerp zal afnemen. Dat is maar zeer de vraag……

Met de wet DBA wordt een overeenkomst geïntroduceerd, waarin moet blijken dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Deze overeenkomst zal door de belastingdienst worden beoordeeld. Met name het (ontbreken van) gezag zal bij deze beoordeling een rol spelen. In eerste instantie zou je kunnen vermoeden dat er inhoudelijk geen verandering is, maar dat ligt toch wat anders. Voorheen was het verstekken van de VAR verklaring voldoende; nu moet voor elke relatie met een Zzp-er door de opdrachtgever of intermediair vooraf een “modelovereenkomst” worden gemaakt en aangeboden aan de belastingdienst. Veel intermediairs hebben grote zorgen en veronderstellen dat grote aantallen  Zzp-ers opdrachten zullen mislopen, omdat zij als schakel tussen Zzp-er en opdrachtgever niet gevrijwaard worden van loonheffing. Overigens is de overeenkomst niet verplicht, maar dat was met de VAR niet anders.

Behalve het gegeven dat er nog heel veel vragen zijn en discussie gevoerd wordt, lijkt een ding wel duidelijk. Er zal geen sprake zijn van deregulering, maar eerder een toename van regelgeving en procedures; kortom de bureaucratie komt naar alle waarschijnlijkheid weer eens als winnaar uit de strijd. Wellicht was het toch handiger geweest om de uitvoering van de VAR beter te regelen en te controleren. Op 20 oktober wordt over het wetsvoorstel in de 1e kamer gestemd.

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.