Plan een afspraak

Hoge stijging van lonen in 2020?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Gisteren is er op Prinsjesdag de Macro-Economische Verkenning (MEV) gepresenteerd. Hieruit blijkt dat Het Centraal Planbureau (CPB) een gemiddelde contractloonstijging verwacht van 2,5% in 2020. Dit is een matige stijging en dit heeft te maken met de historische lage werkloosheid op dit moment.

Omdat de arbeidsmarkt in 2020 waarschijnlijk krap blijft, stijgen de lonen die de sociale partners met elkaar overeenstemmen in de cao’s naar verwachting gemiddeld met 2,5% in 2020. Tevens verwacht het CPB dit jaar dat de werkgevers 2,5% meer kwijt zullen zijn aan de lonen van de werknemers. Echter hoeven de lonen van de werknemers niet nog harder te groeien dat dan ze nu doen volgens het CPB, omdat het op dit moment op de huidige arbeidsmarkt lastig is om geschikt personeel te vinden.

Vakbond FNV  

Vakbond FNV wil zich gaan inzetten voor een loonstijging van 5% bij de cao-onderhandelingen van 2020. Dit percentage wordt momenteel ook al gehanteerd tijdens de cao-onderhandelingen door de grootste vakbond van Nederland. Volgens de vakbond is de economische groei minder terechtgekomen bij de werknemers, maar meer bij de organisaties en aandeelhouders. Of de lonen daadwerkelijk flink gaan stijgen in 2020, zal duidelijk worden tijdens de cao-onderhandelingen.

Werkgeversvereniging AWVN

Werkgeversvereniging AWVN heeft op de looneis van de vakbond FNV gereageerd en geeft aan dat FNV zich in moet gaan zetten op de verbetering van de productiviteit van de medewerkers per gewerkt uur. Met als doel om meer ruimte te creëren voor loonsverhogingen. Volgens AWVN zou het maken van loonafspraken maatwerk moeten blijven. Hoe een organisatie dit op de beste manier kan doen, verschilt natuurlijk per bedrijfstak.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.