Plan een afspraak

Alles over de ketenbepaling!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

In dit artikel zullen we bespreken wat de ketenregeling inhoudt, hoe de ketenbepaling wordt toegepast en wat het kabinet hierin graag op korte termijn wil veranderen.

Wat is de ketenbepaling?

De ketenbepaling is opgenomen in het Nederlandse Arbeidsrecht. Het bepaalt dat een medewerker na drie tijdelijke arbeidscontracten of na een periode van drie jaar met elkaar opvolgende tijdelijke arbeidscontracten, automatisch een vast contract krijgt. Dit betekent dat de werkgever na deze periode niet langer tijdelijke contracten mag aanbieden, maar een vast dienstverband moet aanbieden als de medewerker blijft werken bij het bedrijf.

Deze regels zijn net wat anders voor uitzendkrachten. Voor een uitzendkracht geldt de ketenbepaling pas nadat de uitzendkracht 26 weken heeft gewerkt. Het kan zo zijn dat de termijn van de 26 weken bij cao verlengd is. De termijn mag maximaal tot 78 weken worden opgerekt.

Bij gedetacheerde medewerkers is het zo dat zij een tijdelijk of vast contract krijgen bij een detacheringsbureau. Bij tijdelijke detacheringscontracten is de ketenbepaling ook gewoon van kracht.

Waarom is de ketenbepaling belangrijk?

De ketenbepaling is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat medewerkers met tijdelijke contracten na een bepaalde periode meer zekerheid krijgen over hun toekomst bij het bedrijf. Het voorkomt dat medewerkers jarenlang op tijdelijke contracten blijven werken zonder enige garantie op een vast dienstverband. Het geeft medewerkers ook de mogelijkheid om bij te dragen aan de groei van het bedrijf en hun carrière op te bouwen binnen de organisatie.

Aan de andere kant biedt het werkgevers de mogelijkheid om flexibel te blijven en hun personeelsbestand aan te passen aan veranderende omstandigheden. Werkgevers kunnen tijdelijke medewerkers blijven aannemen zonder de verplichting om hen een vast dienstverband aan te bieden, zolang ze natuurlijk wel binnen de grenzen van de ketenbepaling blijven.

Hoe werkt de ketenbepaling?

De ketenbepaling is van toepassing op tijdelijke contracten die elkaar opvolgen met tussenpozen van maximaal zes maanden. Als er meer dan zes maanden zitten tussen de tijdelijke contracten, begint de keten opnieuw te lopen. Als een medewerker bijvoorbeeld drie tijdelijke contracten heeft gehad, maar tussen het tweede en derde contract zit een tussenpoos van zeven maanden, begint de keten opnieuw en krijgt de medewerker pas na nog eens drie tijdelijke contracten of na drie jaar aansluitende tijdelijke contracten een vast contract.

Nieuwe regeling rondom de ketenbepaling?

Het kabinet wil de termijn, om de keten van tijdelijke contracten te doorbreken, aanpassen van een half jaar naar vijf jaar. Werkgevers kunnen op dit moment de ketenregeling omzeilen door een medewerker tussen zijn of haar tijdelijke contracten langer dan een half jaar niet in dienst te nemen. Hierdoor kan een medewerker in theorie permanent tijdelijk in dienst zijn. Het kabinet wil dit voorkomen en vindt het belangrijk dat medewerkers sneller aan een vaste baan komen. Het kabinet is bezig met concrete wetsvoorstellen. Wat vind jij hiervan? Wat vind jij van de ketenbepaling? Vind jij dat de ketenbepaling moet worden aangepast?

Vond je dit een interessant artikel? Heb je misschien nog vragen over de ketenbepaling? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.