Plan een afspraak

Kerstpakket en Werkkostenregeling: Zo Werkt het!

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

Als de werkgever jou en je collega’s verrast met een kerstpakket, kan hij dit blijmakende cadeau zien als iets dat valt onder de werkkostenregeling. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt er eigenlijk op neer dat het kerstpakket wordt gezien als een soort extraatje op het werk.
Het kerstpakket is meer dan gewoon een cadeau; het is een bedankje in de vorm van lekkere dingen. Hoewel je er geen geld voor krijgt, is het wel een smakelijke beloning om de feestdagen te vieren!

Hoe Werkt de Werkkostenregeling en het Kerstpakket?

De werkgever moet beslissen hoe hij het kerstpakket behandelt. Of hij ziet het als een extraatje voor jou en je collega’s, of het wordt meegeteld in de werkkostenregeling.
Er is geen speciale regel die zegt hoeveel het kerstpakket mag kosten. Maar als de werkgever al het geld dat hij mag uitgeven aan extraatjes op heeft gemaakt, moet hij over het extra bedrag dat hij uitgeeft aan het kerstpakket, 80% belasting betalen.

Wat is de Werkkostenregeling (WKR)?

De Werkkostenregeling, afgekort als WKR, is een regeling waardoor de werkgever bepaalde kosten voor zijn werknemers belastingvrij kan vergoeden. Denk aan vergoedingen voor reiskosten of spullen die je nodig hebt voor thuiswerken. De WKR is er al sinds 2011, maar vanaf 2015 moeten alle bazen die kosten willen vergoeden aan hun werknemers dit via de WKR regelen.

Hoe Werkt de Werkkostenregeling Precies?

Onder de WKR mag de werkgever elk jaar een deel van het salaris van alle werknemers gebruiken voor leuke dingen, zoals extraatjes, cadeautjes of andere leuke spullen. Dit deel wordt het ‘werkkostenbudget’ genoemd.

De werkgever moet alle leuke extraatjes bij elkaar optellen en van dat bedrag de kosten aftrekken die al zijn vrijgesteld. Dit doet hij om te kijken hoeveel belasting hij moet betalen over het bedrag dat overblijft. Klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het een manier om te zorgen dat werknemers af en toe iets extra’s krijgen zonder dat de werkgever daar belasting over hoeft te betalen.

Vrije Ruimte in 2023

De vrije ruimte in de WKR is elk jaar anders. In 2023 mogen bazen 3,0% van het salaris van hun werknemers gebruiken voor leuke dingen tot een salaris van € 400.000. Voor het deel van het salaris boven € 400.000 mogen bazen in 2023 1,18% gebruiken. Dit betekent dat bazen meer mogelijkheden hebben om werknemers blij te maken zonder extra belasting te betalen. Feestje, toch?

Lees ook De Werkelijke Wensen van Jongeren!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.