Plan een afspraak

De salariskloof tussen man en vrouw

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

Al jarenlang wordt er druk gediscussieerd over de salariskloof tussen mannen en vrouwen in de wereld van werk en gendergelijkheid. Ondanks voortdurende inspanningen om deze kloof te verkleinen, blijft er een aanzienlijk verschil in wat mannen en vrouwen verdienen.

De Realiteit van de Salariskloof

De salariskloof tussen mannen en vrouwen is een feit in veel delen van de wereld Het komt erop neer dat vrouwen over het algemeen minder loon krijgen voor hetzelfde werk of voor werk dat gelijkwaardig is. Deze kloof heeft talloze studies en rapporten geïnspireerd en heeft geleid tot verontwaardiging en bewustwording in de samenleving.

Volgens gegevens van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verdienden vrouwen in veel landen aanzienlijk minder dan mannen in 2021, met een wereldwijd gemiddelde van ongeveer 13%. Hoewel deze kloof in sommige landen kleiner is dan in andere, is het een wijdverspreid probleem dat blijft bestaan.

Oorzaken van de Salariskloof

De oorzaken van de salariskloof zijn complex en kunnen variëren afhankelijk van de regio, de industrie en andere factoren. Enkele belangrijke oorzaken zijn:

1. Genderdiscriminatie:

Genderdiscriminatie is een duidelijke factor die bijdraagt aan de salariskloof. Vrouwen worden vaak minder betaald dan mannen voor hetzelfde werk of worden belemmerd in hun carrièreontwikkeling vanwege stereotypen en vooroordelen.

2. Sectoren en beroepskeuze:

Vrouwen zijn vaak oververtegenwoordigd in sectoren met lage lonen, zoals onderwijs en zorg, terwijl mannen vaker te vinden zijn in hoogbetaalde sectoren zoals technologie en financiën.

3. Onderbrekingen in de loopbaan:

Veel vrouwen ervaren loopbaanonderbrekingen als gevolg van zwangerschap, kinderopvang of mantelzorgtaken, wat hun loopbaanontwikkeling en salarisgroei kan belemmeren.

4. Gebrek aan onderhandelingsvaardigheden:

Vrouwen onderhandelen vaak minder agressief over hun salarissen en arbeidsvoorwaarden in vergelijking met mannen, wat hun beloningspakketten kan beïnvloeden.

Het Belang van Gendergelijkheid

Het is essentieel om de salariskloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken, niet alleen vanuit een moreel oogpunt, maar ook vanuit een economisch en maatschappelijk perspectief. Gendergelijkheid bevordert economische groei, verhoogt de productiviteit en draagt bij aan een rechtvaardiger samenleving.

Lees hier ook: Het belang van employer branding!

Wil je meer van ons horen? Luister dan eens onze podcast via Spotify!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.