Plan een afspraak

Is de motivatiebrief nog van deze tijd?

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

In een wereld waarin persoonlijke interacties steeds meer worden vervangen door digitale communicatie, begint de vraag zich op te dringen: is de traditionele motivatiebrief nog relevant? In sommige gevallen geven werkgevers er de voorkeur aan om kandidaten te ontmoeten en te beoordelen via persoonlijke gesprekken in plaats van te vertrouwen op schriftelijke motivatiebrieven. Deze verschuiving roept vragen op over de effectiviteit en relevantie van de motivatiebrief in moderne sollicitatieprocessen.

De Opkomst van Persoonlijke Gesprekken

In sommige bedrijven en sectoren wint de persoonlijke benadering van sollicitatieprocedures. Werkgevers geven de voorkeur aan face-to-face gesprekken om kandidaten beter te leren kennen, hun communicatieve vaardigheden te beoordelen en een dieper begrip te krijgen van hun persoonlijkheid en motivatie. Hier zijn enkele redenen waarom persoonlijke gesprekken steeds populairder worden:

1. Authenticiteit:

In een persoonlijk gesprek kunnen werkgevers beter inschatten of een kandidaat authentiek is en of ze werkelijk gemotiveerd zijn voor de functie.

2. Directe Communicatie:

Persoonlijke gesprekken stellen werkgevers in staat om directe vragen te stellen en onmiddellijke antwoorden te ontvangen, wat de communicatie vereenvoudigt.

3. Cultuur Fit:

Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen werkgevers beter beoordelen of een kandidaat past bij de bedrijfscultuur en teamdynamiek.

4. Interpersoonlijke Vaardigheden:

Het beoordelen van interpersoonlijke vaardigheden en de mate van zelfverzekerdheid van een kandidaat kan in een persoonlijk gesprek gemakkelijker zijn.

De Rol van de Motivatiebrief

Hoewel we graag de schijnwerpers richten op die leuke, persoonlijke sollicitatiegesprekken, laten we de goede oude motivatiebrief niet links liggen. Hij heeft immers nog steeds een paar trucjes achter de hand waarmee hij indruk maakt, en ze zijn niet alleen maar dat hij dienstdoet als tafelonderlegger in de lunchpauze. Dus, waarom is de motivatiebrief nog altijd in de race?

1. Informatie-aanvulling:

De motivatiebrief biedt een kans voor kandidaten om aanvullende informatie te verstrekken die niet in hun cv staat. Het kan helpen om specifieke prestaties, projecten of ervaringen te benadrukken.

2. Voorbereiding:

Het schrijven van een motivatiebrief dwingt kandidaten om na te denken over hun motivatie en waarom ze geschikt zijn voor de functie. Dit proces kan hen helpen zich goed voor te bereiden op persoonlijke gesprekken.

3. Eerste Indruk:

De motivatiebrief fungeert vaak als de eerste indruk die een werkgever van een kandidaat krijgt. Een goed geschreven brief kan nieuwsgierigheid wekken en de kans op uitnodiging voor een gesprek vergroten.

4. Schriftelijke Vaardigheden:

Het schrijven van een motivatiebrief toont de schriftelijke vaardigheden van een kandidaat, een eigenschap die in veel functies van belang is.

Balans en Aanpassing

De motivatiebrief en persoonlijke gesprekken in de sollicitatiewereld lijken op een cha-cha-cha, waarbij werkgevers eerst de brief bekijken voor een eerste indruk en vervolgens diepgaande gesprekken voeren. Kandidaten moeten zich aanpassen aan de muziek van de werkgever, zowel schriftelijk als persoonlijk. In de moderne arbeidsmarkt moet je beide dansstijlen beheersen: de schriftelijke wals en de persoonlijke tango, om succesvol te zijn in je carrière.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.