Plan een afspraak

10 Tips voor een schitterend CV

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

De kunst van het maken van een overtuigend CV is als het samenstellen van een intrigerende puzzel die jouw carrièreverhaal vertelt. Het juiste stuk op de juiste plaats leggen, kan het verschil maken tussen een telefoontje voor een sollicitatiegesprek en een eindeloze wachttijd. Dus, laten we samen aan de slag gaan en ontdekken hoe je het beste een CV maakt!

1. Start met een Sterke Basis


Begin je CV met je persoonlijke informatie. Plaats je naam en contactgegevens bovenaan de pagina, zodat werkgevers meteen weten wie je bent en hoe ze je kunnen bereiken. Je hoeft geen ruimte te verspillen aan details zoals geboortedatum, geslacht of burgerlijke staat, tenzij dit specifiek vereist is in het land waar je solliciteert.

2. De Samenvatting


Schrijf een boeiende samenvatting. Vertel kort wie je bent, wat je doelen zijn en welke vaardigheden van onschatbare waarde zijn. Een paar zinnen die jouw unieke waarde en carrièredoelen benadrukken, kunnen werkgevers helpen snel te begrijpen wat je te bieden hebt

3. Onderwijs en opleiding


Geef een duidelijk overzicht van je academische achtergrond en eventuele diploma’s of certificaten. Ben je al een ervaren avonturier in jouw vakgebied? Dan kun je dit deel wat korter houden. We houden van datums dus vermeld ook wanneer je bent begonnen en wanneer je klaar was het liefste met de maand.

4. Werkervaring


Dit is waar je echt kunt schitteren! Wees specifiek over je vorige werkzaamheden en prestaties. Vermeld je vorige functies, de data waarop je deze vervulde, en beschrijf je taken en verantwoordelijkheden. Belangrijker nog, geef concrete voorbeelden van prestaties en successen. Hoe heb je bijgedragen aan het succes van je vorige werkgevers?

5. Vaardigheden en kwalificaties


Wat onderscheidt jou van de rest? Of het nu gaat om technische vaardigheden, talenkennis, of soft skills zoals communicatie en teamwerk, benadruk ze op je CV. Zorg ervoor dat je deze vaardigheden kan onderbouwen met relevante ervaringen.

6. Referenties


Het is niet nodig om referenties op te nemen op je CV. Meestal wordt dit op een later moment in het sollicitatieproces gevraagd. Houd in plaats daarvan een lijst met referenties klaar om te delen wanneer dat wordt gevraagd.

7. Presentatie en stijl


Een goed CV is niet alleen gebaseerd op de inhoud, maar ook op de presentatie. Gebruik een professioneel lettertype en zorg voor een overzichtelijke, gestructureerde lay-out. Let op spelling- en grammaticafouten; een slordig CV kan je kansen verminderen.

8. Pas het aan


Een ‘one-size-fits-all’ CV bestaat niet. Pas je CV aan op de specifieke functie waarnaar je solliciteert. Benadruk relevante ervaring en vaardigheden die de werkgever zoekt. Het kan extra tijd kosten, maar het vergroot je kansen op succes.

9. Kritische evaluatie


Voordat je je CV verstuurt, neem de tijd om het kritisch te beoordelen. Vraag ook vrienden, familie of mentors om feedback. Een frisse blik kan waardevolle inzichten bieden en eventuele fouten aan het licht brengen.

10. Blijf bij de tijd


Ten slotte, onthoud dat je CV een levend document is. Werk je vaardigheden en prestaties bij naarmate je carrière groeit. Zo zorg je ervoor dat je altijd een indrukwekkend CV hebt.

Het maken van een CV is als het componeren van een symfonie van je carrière. Met de juiste noten van ervaring, vaardigheden en persoonlijkheid kun je een meesterwerk maken dat werkgevers niet kunnen weerstaan. Dus, neem de tijd om je CV te perfectioneren en zet stappen in de richting van die droombaan! Succes!

Wil jij nog meer tips? Check dan deze video op ons Youtube Kanaal over de meest gemaakte fouten op je CV!

Benieuwd hoe je een aantrekkelijke vacature tekst schrijft waar al die goede CV op af komen? Lees dit artikel dan eens.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.