Plan een afspraak

5 sollicitatietips!

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging om je loopbaan voort te zetten? Vraag jij je af waar recruiters nou echt op letten? Letten zij op kleding en uitstraling? Stellen ze cliché vragen? Moet ik me echt zo goed voorbereiden op een gesprek?

Het antwoord op alle bovenstaande vragen is: JA. Hieronder volgen 5 tips, waarmee jij goed voorbereid naar je sollicitatie gaat.

Tip 1: Een eerste indruk kan je maar één keer achterlaten

Laten we beginnen bij de eerste indruk. Hoe objectief je ook wil zijn, de eerste indruk blijft het aller belangrijkste. En hoe cliché het ook klinkt, een eerste indruk kan je nooit meer overdoen. Zorg dus voor nette kleding en dat je er verzorgd uitziet. Je hoeft tegenwoordig niet meer in pak naar een sollicitatie te gaan, maar zorg dat je professioneel overkomt.

Tip 2: Bereid de meest gestelde sollicitatievragen voor

Dan de volgende vraag. Stellen recruiters echt die cliché vragen? Ook hierbij is het antwoord weer ja. Zoek de standaard vragen op Google en zorg dat je deze kunt beantwoorden. Deze vragen lijken simpel en soms onnodig, maar ze geven een goed beeld van jou als persoon. Werkgevers kijken hierbij naar de achterliggende gedachten van de antwoorden en komen zo meer over je te weten.

Tip 3: Verdiep je in het bedrijf en je gesprekspartner

Bereid je goed voor. Een werkgever vindt het super om te horen als je je hebt verdiept in het bedrijf. Stel hier vragen over en laat zien dat je oprechte interesse hebt. Misschien krijg je wel de vraag waarom je niet heb gesolliciteerd bij een concurrerend bedrijf, waar je wellicht hetzelfde werk kan doen. Schrijf vooraf wat vragen op, zodat het bedrijf ook echt ziet dat je je hebt voorbereid op het gesprek. Verdiep je daarnaast ook in je gesprekspartner. Zou het niet leuk zijn als je erachter komt dat je dezelfde interesse deelt waar je het ook over kan hebben tijdens het gesprek?

Tip 4: Stel zelf vragen

Durf ook zelf vragen terug te stellen. Zo toon je allereerst natuurlijk interesse, maar het is voor jezelf ook belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Welke verantwoordelijkheden krijg ik? Zijn jullie bezig met persoonlijk ontwikkeling en hoe zijn de doorgroeimogelijkheden? Allemaal voorbeelden van vragen die je zelf kan stellen over de functie. Met een beetje geluk ben je daardoor zelf minder aan het woord, want eerlijk is eerlijk, mensen praten nou eenmaal graag over zichzelf 😉.

Tip 5: Eindig de sollicitatie positief

Heb je het idee dat je sollicitatie niet zo goed ging? Of juist wel? In beide gevallen is het belangrijk om de sollicitatie positief af te sluiten. Ben je enthousiast? Zeg dit dan ook tegen de gesprekspartner. Laat blijken dat je het een leuk gesprek vond. Misschien stuur je zelfs nog een bericht na je sollicitatie om te laten zien dat je oprecht enthousiast bent.

Heb je hulp nodig bij het vervolgen van je loopbaan? Neem gerust contact met ons op!

Benieuwd naar onze andere artikelen? Lees ons artikel over de voor-en nadelen van een verzuimbonus.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.