Plan een afspraak

Wel of geen verzuimbonus?

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Wil jij je werknemers motiveren om zich minder vaak ziek te melden en hierdoor proberen het verzuim terug te dringen? Een verzuimbonus kan hierbij helpen, maar wat zijn nou de voor- en nadelen van zo’n verzuimbonus? En kies je voor wel of geen verzuimbonus?

Werkgevers kunnen een verzuimbonus inzetten om ervoor te zorgen dat werknemers zich minder snel ziekmelden. Werknemers die zich een bepaalde periode niet ziekmelden krijgen dan een extra bonus uitgekeerd. De voordelen van zo’n bonus zijn volgens mij wel duidelijk, maar wist je dat het ook nadelen met zich mee kan brengen?

De werkgever loopt namelijk ook het risico schade aan te richten. Door de verzuimbonus kan het zijn dat half zieke werknemers toch komen werken en zich hierdoor juist kwetsbaarder maken of de rest van de collega’s aansteken. Daarnaast kan het zijn dat kwetsbare werknemers zich benadeeld voelen. Een werknemer met een chronische ziekte bijvoorbeeld. Hij of zij kan zich hierdoor gediscrimineerd voelen. Verder brengt een verzuimbonus een extra administratie met zich mee. Dit kan een nadeel zijn voor jou als werkgever. En is de bonus in de vorm van een bedrag of in de vorm van vakantiedagen?

Met het hybride werken van tegenwoordig heb je nog een uitdaging. Wanneer meld je je ziek en wanneer kan je thuis toch een aantal mailtjes beantwoorden? Ben je dan de hele dag bereikbaar of kijk je af en toe in je mailbox? Kan je je dan wel goed concentreren? Collega’s weten op dat moment ook niet waar zij aan toe zijn. Bedenk dus ook goed wat jij als werkgever hiermee wil binnen jouw bedrijf.

Genoeg stof om over na te denken dus! Mocht je de verzuimbonus als werkgever willen invoeren, houdt er dan wel rekening mee dat je toestemming nodig hebt van de ondernemingsraad. Heb je vragen over dit artikel of andere vragen op gebied van HR? Neem vooral contact met ons op!

Benieuwd naar onze andere artikelen? Lees ons vorige artikel over de Prinsjesdag plannen op HR gebied.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.