Plan een afspraak

Update wijzigingen arbeidsrecht 2022

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De afgelopen weken is er best wel wat reuring geweest over de wijzigingen in het arbeidsrecht. Vorige week hebben we een uitgebreid artikel geplaatst over wat er nou precies gaat veranderen dit jaar en wat voor gevolgen dat kan hebben. Afgelopen week is er meer duidelijkheid gekomen vanuit de Tweede Kamer en zijn ze tot een akkoord gekomen! Wij zetten dit weer even op een rijtje voor jou!

Studiekostenbeding

Vanaf augustus 2022 zijn er wettelijke regels voor studiekostenbeding. Het was al bekend dat als een werknemer verplicht is om een opleiding te volgen, dit kosteloos moet aangeboden worden door de werkgever. Het gaat hier om verplichte opleidingen op basis van Nederlandse wetgeving, cao of Europese regels. De kosten voor de opleiding mag de werkgever niet meer voor rekening van de werknemer laten komen. Dus ook niet via een studiekostenbeding. Let wel; dit geldt alleen voor verplichte opleidingen!! Niet voor opleidingen die een vrije keuze zijn.

Nevenwerkzaamheden

Ook is de Tweede Kamer tot een akkoord gekomen over de regels van nevenwerkzaamheden. Voor de werkgever is het in principe niet meer toegestaan om een medewerker te belemmeren om nevenactiviteiten te verrichten buiten zijn/haar werk om. Dit verbod op het verbod nevenwerk gaat opgenomen worden in een nieuw wetsartikel in het Burgerlijk Wetboek 7 (artikel 653a). Als de werkgever wel rechtvaardigingsgrond heeft dan mag het afspreken van een nevenarbeid beding nog wel. Dit geldt alleen op het moment dat de bescherming van veiligheid en gezondheid en de bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie in gevaar komt. Zonder zo’n grond is een beding voor nevenarbeid nietig, máár de grond van een beding hoeft er niet in te staan. Mocht werknemer ernaar vragen moet de werkgever wél de rechtvaardigingsgrond kunnen geven.

Betaald ouderschapsverlof

Tot op heden wordt ouderschapsverlof niet doorbetaald, tenzij anders vermeld staat in contract bij werkgever. Per 2 augustus 2022 treedt de Wet betaald ouderschapsverlof in werking wat ervoor zorgt dat iedere medewerker hetzelfde kan verwachten. Dit betekent dat werknemers 9 van de 26 weken verlof een uitkering ontvangen van UWV. Mocht werknemer zijn bevallen van een meerling, kan dit ook een veelvoud zijn van 9 weken. Deze regeling geldt niet alleen voor werknemers die zelf in verwachting zijn, maar ook voor adoptie-, stief- of pleegkind. Voorwaarde is wel dat het kind bij de werknemer woont en onder de 8 jaar is.

Voor het betaald ouderschapsverlof geldt ook een vermenigvuldigingsfactor. Het verlof geldt per kind wat betekent dat bij geboorte van een meerling of bij het adopteren van meerdere kinderen tegelijk, werknemer ook recht op langer (betaald) verlof. Bij een tweeling heeft werknemer tweemaal recht op 26 keer de arbeidsduur per week aan verlof en bij een drieling driemaal en zo kun je doorgaan. De hoogte van de uitkering zit op 70% van het maximum dagloon. Werknemers die een veelvoud van 9 betaalde weken krijgen, moeten dit in het eerste jaar na geboorte of opname van kinderen opnemen.

Voor pleegouders gelden er minder verlofrechten. Mocht werknemer op 2 augustus 2022 of daarvoor pleegouder zijn geworden van meerdere kinderen hebben ze recht op één keer de maximale 9 weken betaald ouderschapsverlof. Dit geldt ook op het moment dat je gaat samenwonen met meerdere kinderen van een ander en daar ook de zorg voor draagt.

Is je kind vóór 2 augustus 2022 geboren of opgenomen in het gezin, kun je nog steeds recht hebben op betaald ouderschapsverlof. Echter hangt dit wel af van de datum van de geboorte of de opname.

Heb je vragen over dit artikel? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.