Plan een afspraak

Hoe stel je een goed studiekostenbeding op?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Komt het wel eens voor dat werknemers binnen jouw organisatie een studie of cursus gaan volgen? Leg de afspraken hierover dan vast in een studiekostenbeding. In dit artikel lees je wat de essentiële onderdelen van een studiekostenbeding zijn.

 

In een studiekostenbeding worden afspraken vastgelegd over hoe en wanneer de werknemer de studiekosten dient terug te betalen. Is er geen studiekostenbeding opgesteld? Dan is de werknemer niet verplicht om bij vertrek de studiekosten terug te betalen. Het is dus erg belangrijk om een schriftelijk studiekostenbeding overeen te komen. De wet bevat geen specifieke regels over een studiekostenbeding, maar er moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze zijn vanuit de rechtspraak geformuleerd.

 

In een schriftelijk studiekostenbeding is de volgende informatie essentieel om op te nemen:

  • NAW gegevens werknemer;
  • De naam van de studie of cursus en bij welk opleidingsinstituut dit wordt gevolgd, hierbij neem je ook de aanvang en duur van die studie of opleiding op;
  • Een omschrijven van de te vergoeden studiekosten. Hierbij kan je denken aan inschrijvingsgeld en lesgeld, studiemateriaal en examengeld;
  • De voorwaarden van wanneer de studiekosten worden vergoed;
  • Studieverlof en hoe hier mee wordt omgegaan;
  • Terugbetalingsplicht tijdens het volgen van de studie of cursus. Hierbij kan je denken aan zaken zoals: de studie vroegtijdig afbreken, de studie niet behalen, opzegging van de arbeidsovereenkomst door werknemer of opzeggen in verband met een dringende reden door werkgever;
  • Terugbetalingsverplichting na het afronden van de studie of cursus. Gebruikelijk is om dit op te splitsen in jaren. Bijvoorbeeld binnen één jaar beëindiging van de arbeidsovereenkomst volledig terugbetalen, binnen twee jaar twee/derde deel terugbetalen en binnen drie jaar één/derde deel van de studiekosten terugbetalen;
  • Verrekening met de transitievergoeding indien van toepassing. Dit kan alleen als de studiekosten hebben geleid tot een betere arbeidsmarktpositie van de werknemer en als dit vooraf is vastgelegd in het studiekostenbeding;
  • Als laatste punt kan je eventuele toepasselijkheid van de cao of het personeelshandboek opnemen.

 

Hulp nodig bij het opstellen van een studiekostenbeding? Neem contact met ons op.

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.