Plan een afspraak

Onbeperkt vakantiedagen!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Onbeperkt vakantiedagen opnemen terwijl je hetzelfde salaris uitgekeerd krijgt. Dat wil je toch?! Het lijkt onwerkelijk, maar toch laten steeds meer bedrijven het idee van een vast aantal vakantiedagen varen. Er zit in dit geval geen maximum meer aan het aantal vakantiedagen per werknemer, het minimum aantal vakantiedagen dat een werknemer moet kunnen opnemen blijft wel van kracht.

Verschillende bedrijven starten eerst met een proef waarbij geselecteerde werknemers een onbeperkt aantal vakantiedagen kunnen opnemen. Werknemers beslissen zelf óf, wanneer en hoe lang zij vakantie opnemen. Tijdens de proef wordt bekeken hoe de regeling in de praktijk uitpakt en of werknemers er écht gelukkiger van worden. Zijn de resultaten positief? Dan voeren bedrijven dit beleid door in de hele organisatie. Er zijn inmiddels al verschillende bedrijven die het beleid actief voeren, al dan niet na een proeffase.

Waarom zou je dat als organisatie willen?

Werknemers zouden zich beter voelen als ze meer vrijheid hebben in het opnemen van vrije tijd en het aantal burn-outs zou daardoor afnemen. Bovendien versterkt het mogelijkerwijs je positie op de arbeidsmarkt. Als jouw organisatie bijvoorbeeld moeite heeft met het vinden van gekwalificeerd personeel of het salaris niet kan bieden dat een kandidaat vraagt, dan kun je dit compenseren door andere aantrekkelijke voorwaarden te bieden, zoals meer vrije tijd. Verder zorgt het logischerwijs voor minder administratieve rompslomp.

Natuurlijk zijn bepaalde spelregels en goed overleg noodzakelijk om dit beleid succesvol te voeren. Het werk moet namelijk wel nog steeds af en naar behoren worden uitgevoerd. Werknemers dienen daarom te overleggen met collega’s en hun leidinggevenden wanneer en hoe lang zij vrij nemen zodat een organisatie daar rekening mee kan houden. Onder bijzondere omstandigheden kan een werkgever een streep zetten door een vakantie.

Mocht je als werkgever overwegen om dit vakantiebeleid te testen of door te voeren? Realiseer je dan dat dat niet eenzijdig kan. Het kan enkel als je niet gebonden bent aan een cao die dit afwijkende beleid verbiedt. Bovendien moeten de werknemers en de ondernemingsraad er mee instemmen als je de wijze van het opnemen van vakantiedagen wil veranderen.

(Bron: HRrendement)

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.