Plan een afspraak

Niet alleen werkgevers, ook werknemers kunnen beboet worden bij het overtreden van de Arbowet!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De maatregelen die de werkgever neemt voor het verzorgen van een gezonde en veilige werkplek, dienen natuurlijk opgevolgd te worden door de medewerker. Maar wat als dit niet het geval is?

Het is belangrijk dat ook de werknemers hun verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde en veilige werkplek. Deze arbeidsomstandigheden kunnen alleen gerealiseerd worden als de aangegeven veiligheidsinstructies ook daadwerkelijk opgevolgd worden door de medewerkers. Deze verplichtingen staan ook vastgelegd in de Arbowet.

Mocht het zo zijn dat een inspecteur constateert dat een medewerker niét de aangegeven veiligheidsinstructies hanteert, dan kan een inspecteur een boete opleggen bij de medewerker. Echter, moet de werkgever er wel voor hebben gezorgd dat de medewerker op de hoogte is van de veiligheidsinstructies/veiligheidsvoorlichting.

Kan een werkgever ook zelf een boete uitdelen?

Jazeker! Ook de werkgever kan een medewerker beboeten wanneer hij de gegeven veiligheidsinstructies niet opvolgt. Maar, hier dient wel eerst een waarschuwing aan vooraf te gaan. Het kan namelijk niet zo zijn dat de medewerker gelijk beboet wordt zonder daar eerst met de medewerker over in gesprek te zijn gegaan. Als de medewerker deze instructies dan vooralsnog consequent negeert of verkeerd toepast en de gesprekken niet helpen, kan de werkgever een boete opleggen.

Mocht de situatie van grote ernst zijn, kan de werkgever zelfs overgaan tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst. De zaak moet dan wel goed onderbouwd zijn met voldoende bewijsmateriaal.

Kan een werkgever een boetebeding op laten nemen in zijn personeelsreglement?

Ook dit is mogelijk! De werkgever kan in het personeelsreglement vast laten stellen dat de medewerker bij het overtreden van een veiligheidsafspraak of een van de Arbo regels, een boete zal ondergaan. Dit noemen we ook wel boetebeding.

Dit boetebeding dient de werkgever wel eerst voor te leggen aan de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Zij hebben beide instemmingsrecht op alle regelingen die te maken hebben met de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie. De OR kan tevens ook helpen draagkracht voor zo’n boetebeding te vergroten.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.