Plan een afspraak

Mijn eigen ervaring met loopbaanbegeleiding

||
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Waar vroeger veel mensen rond hun 50e levensjaar een midlifecrisis kregen, is dat de laatste jaren vervroegd naar de 35. Dat is dan ook de leeftijd dat veel mensen zich gaan afvragen: “Is dit het nu? Moet ik dit werk nog tot aan mijn pensioen gaan doen?”

Ook ikzelf worstelde met deze gedachten. Ik ben mijn loopbaan begonnen in de autobranche. Ik had daar mijn eerste (bij)baan als autopoetser. Later ben ik als verkoopadviseur bij een autobedrijf aan de slag gegaan om daarna als accountmanager voor een autoleasemaatschappij te gaan werken. Als jonge knaap vond ik auto´s geweldig en had ik toen écht het gevoel dat ik van mijn hobby mijn werk had gemaakt. In een tussenperiode had ik ook nog een uitstapje gemaakt om als intercedent bij een uitzendbureau aan de slag te gaan. Na dit uitstapje ben ik toch weer terug in de autobranche gaan werken. In mijn baan als accountmanager bij de autoleasemaatschappij had ik veel contact met ondernemers. Dat vond ik erg interessant. Ik vind het erg gaaf om te zien hoe mensen hun bedrijf voeren en hun boterham verdienen. Veelal hardwerkende mensen met een enorme drive en passie voor hetgeen ze doen.

In de laatste jaren als salesmanager bij de autoleasemaatschappij zag ik de markt erg veranderen. De markt veranderde van een service gedreven markt naar een prijs gedreven markt. Al dan niet met een behoorlijke technologische revolutie die van een persoonlijke benadering veranderde naar een online benadering. In die periode was mijn passie voor auto´s al afgezwakt en had deze plaatsgemaakt voor een passie voor mensen. Mijn werk werd voor mij steeds minder leuk en ik werd er ook minder goed in. Daarnaast had ik het gevoel dat ik dingen moest gaan doen waar ikzelf niet meer achter stond. Ik realiseerde me dat er iets moest veranderen. Want DIT ging ik niet volhouden tot aan mijn pensioen. Maar wat dan wel?

Gelukkig is Toon, naast mijn vader, loopbaanbegeleider en heeft hij in zijn loopbaan honderden mensen bijgestaan met het helder krijgen van het stipje op de horizon. Wij zijn dus samen een loopbaanbegeleidingstraject gestart om te achterhalen wat nu het vervolg moest gaan worden van mijn eigen loopbaan. Natuurlijk is dit geen ideale situatie, want we zijn geen vreemden van elkaar waardoor er geen frisse onbevooroordeelde kijk is. Toon koos er derhalve voor om een Talent Management Analyse af te nemen. Dit is een psychologische test waarmee we een goed beeld krijgen van hoe iemand in elkaar zit.  Waar iemands kwaliteiten liggen, maar ook wat iemands valkuilen zijn. Een soort blauwdruk van jezelf. Toen we dit bespraken kwamen natuurlijk erg herkenbare zaken naar boven. Kwaliteiten als netwerken, ondernemen, mensenkennis, enthousiasme en integriteit waren de goede positieve punten die eruit sprongen. Zaken als ongestructureerdheid, snel de interesse verliezen en impulsiviteit waren de keerzijden.

Na een flink aantal gesprekken en opdrachten waren we erachter dat het zelfstandig ondernemerschap in de arbeidsbemiddeling dé juiste optie voor mij was. Spoor 3 HRM was geboren. Hier kan ik alles in kwijt wat ik leuk vind. De interactie met ondernemers, mijn commerciële drive, maar bovenal mijn passie voor mensen. Hier kwam alles samen. Ik kende het werk nog uit mijn tijd bij het uitzendbureau en ben snel een aantal zeer gerichte korte opleidingen gaan volgen om alle wet- en regelgeving tot me te nemen. Een start van een bedrijf in een branche waar ik niet zoveel ervaring in had was natuurlijk behoorlijk risicovol. Ook het thuisfront moest het eens zijn met mijn plannen. Gelukkig kreeg én krijg ik daar de steun die ik nodig heb.

Nu zijn we ondertussen bijna twee jaar verder en ben ik blij dat ik deze stap gezet heb. Doordat we vaak belangrijke functies bij bedrijven invullen is de interactie met ondernemers nog intensiever en krijgen we een goede kijk in de keuken. Daarnaast zijn we aan de kandidaat kant met ‘lifetime choices’ van mensen bezig waardoor mensen vaak erg ontzettend blij als we ze geholpen hebben. Erg dankbaar werk. Waar een loopbaanbegeleiding traject al niet toe kan leiden!!

Wil je nu zelf eens ervaren wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen? We gaan op woensdag 26 april 2017 een gratis workshop Change Tracks loopbaanbegeleiding geven voor geïnteresseerden. Kijk hier voor meer informatie.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.