Plan een afspraak

Géén automatische beëindiging dienstverband bij aanvaarding ander werk tijdens 2e spoor traject

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De Rechtbank Midden-Nederland heeft onlangs vastgesteld dat een zieke werknemer die tijdens een re-integratie tweede spoor in dienst treedt bij een andere werkgever niet automatisch zijn huidige baan beëindigd. Ja, deze zin moet je een paar keer lezen 😉 De casus nader uitgelegd:

Bij een zaak bij Rechtbank Midden-Nederland had een medeweker die in de loop van zijn tweede ziektejaar een nieuwe werkgever gevonden. Dus niet aan het einde van zijn tweede ziektejaar. Dit nieuws maakten hij natuurlijk meteen kenbaar via zijn externe loopbaan- en re-integratiecoach aan zijn werkgever. Ook had hij erbij vermeld aan zijn werkgever dat zijn loondoorbetalingsverplichting verviel. Vanwege zijn fulltime indiensttreding was hij niet meer beschikbaar voor de re-integratiewerkzaamheden of passend werk.

Omdat ook de proeftijd inmiddels verstreken was, is er volgens de werkgever ook geen reden geweest om te denken dat de status vóór het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst van zes maanden nog zou wijzigen.

Aangezien de werknemer niet langer beschikbaar was, de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever niet van tijdelijke aard waren, én de werknemer de indiensttreding niet had verteld, is de werkgever er zomaar van uitgegaan dat hij de arbeidsovereenkomst had beëdigd. En dat mag dus niet! De werknemer vond dan ook dat hij nog steeds in dienst was. Ondanks dat hij niet langer beschikbaar was voor de (re-integratie) werkzaamheden. Er ontbrak inmiddels een loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever. Maar volgens de werknemer had de werkgever de arbeidsovereenkomst onregelmatig opgezegd en hiervoor eiste hij een fixe schadevergoeding.

De kantonrechter heeft ook geoordeeld dat het accepteren van een functie bij een andere werkgever tijdens het re-integratie in het tweede spoor niet betekend dat de werknemer ook daadwerkelijk had opgezegd. Als dit wel zo zou zijn, zou dit een negatief effect geven aan de werknemer om niet meer serieus werk te maken van het tweede spoor re-integratie verplichtingen. Volgens de rechter mocht de werknemer de eerste twee ziektejaren ten alle tijden terugvallen op de arbeidsovereenkomst bij de eerste werkgever. Uiteindelijk heeft de werknemer een gefixeerde schadevergoeding ontvangen van €6.117,82!

De werkgever mag dus de arbeidsovereenkomst absoluut niet onregelmatig opzeggen! Dit moet altijd in overleg met de werknemer, dan wordt ook de opzegtermijn besproken.

Heb je hulp nodig of heb je vragen. Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.