Plan een afspraak

‘’Who run the world? Girls!’’ of is het toch Peter?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Mijn naam is Peter, wellicht heb je het vandaag al gezien op LinkedIn. Een statement over de ongelijkheid tussen man en vrouw, nu gaat het de laatste jaren de goede kant op. Alleen is het zo dat er meer CEO’s Peter heten dan dat er in totaal aan vrouwelijke CEO’s zijn.

Waar de naam Peter vandaan komt is dus wel duidelijk. Maar hoe het nu kan dat er zo weinig vrouwen aan de top zitten; dat is de echte vraag! Uit onderzoek blijkt dat er veel minder vrouwen een besluit nemende rol hebben binnen bedrijven. Best gek want uit onderzoek is namelijk gebleken dat juist de diversiteit aan de top de beste resultaten oplevert.

Natuurlijk is altijd de vraag hoeveel vrouwen zitten er dan aan de top van grote bedrijven. Volgens de cijfers van het CBS is er slechts 28% van de werknemers in de subtop van de grote bedrijven vrouw. Je zou bijna zeggen dat dit meevalt zodra je de andere cijfers onder je neus hebt liggen. Hou je vast! In de Raad van Bestuur is slechts 12 % vrouw. En wil je als Algemeen Directeur aan de slag in een van de 100 grootste bedrijven, moet je flink je best doen wil je deel gaan uitmaken van de 14%.

Best gek, als je je dan beseft dat er dus meer Peter ’s zijn dan vrouwen. Nu kan Peter er natuurlijk niks aan doen dat hij deze naam heeft gekregen, maar wij als maatschappij kunnen er wel voor zorgen dat er meer vrouwen aan de top komen. Natuurlijk zeggen we hier niet mee dat mannen niet gekwalificeerd zijn, anders zouden ze er op dit moment natuurlijk ook niet zitten. Wat we hier wel mee willen zeggen, is dat het belangrijk is om diversiteit aan de top te hebben.

Deze diversiteit heeft meerdere voordelen. Zo zorgen vrouwen ervoor dat de winst van een bedrijf nog hoger wordt! Mannen en vrouwen hebben daarnaast een andere visie, beide belangrijk. Alleen vraagt een CEO niet aan een schoonmaakmedewerker wat er het beste is. Daarom is het dus juist zó belangrijk dat er meer vrouwen in de top terecht komen. Zo kunnen mannen en vrouwen samen het beste uit een bedrijf halen.

Dus mannen geen zorgen, vrouwen gaan niet de wereld domineren; of te minste nog niet. Wat ze wel willen is meer gelijkheid. De oplossing daarvan licht ook dichterbij dan gedacht, nee we moeten niet massaal Peter ontslaan om Petra aan te nemen. Wat we wel moeten doen is mannen en vrouwen gelijke kansen geven om in aanmerking te komen voor die glansrijke rol als CEO.

Naast dat we nu zeggen dat we mannen en vrouwen gelijke kansen moeten geven wordt er ook hard aan de weg getimmerd door de OR. De ondernemingsraad (OR) heeft de taak om discriminatie tegen te gaan, zij hebben dan ook de wettelijke bevoegdheden om dit tegen te gaan. Zo heeft het OR instemmingrecht, adviesrecht en initiatiefrecht. Mocht er dus blijken dat er bij een bedrijf toch gediscrimineerd wordt op geslacht (natuurlijk geldt dit ook voor huidskleur en etniciteit etc..) dan kan de OR altijd ingrijpen!

Naast de ondernemingsraad is ook de regering druk bezig met het verbeteren van de balans tussen man en vrouw. Zo is er 1 januari 2022 een wet ingegaan die ervoor moet gaan zorgen dat het evenwicht tussen mannen en vrouwen zowel in de top als op de ‘’gewone’’ werkvloer gelijk wordt. Dit wordt ook wel het ingroeiquotum genoemd. Deze wet wordt over 5 jaar geëvalueerd, en 8 jaar na de inwerkingtreding komen de ingroeiquotum en streefcijferregeling te vervallen. Wat er dan precies gaat gebeuren is niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid zal het dan niet meer nodig zijn om je LinkedInnaam te veranderen in Peter.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact met ons op. We staan je graag te woord!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.