Plan een afspraak

Vaccinatieplicht voor grote bedrijven in de VS

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Al enige tijd gaat het erover: moeten we straks verplicht gevaccineerd zijn om aan ons bureau te mogen schuiven op werk? In veel diverse, grote bedrijven in de Verenigde Staten is de kogel al door de kerk. Maar hoe zit dat bij ons in Nederland? Kunnen wij ook zo’n vaccinatieplicht gaan verwachten?

Het antwoord daarop is ‘nee’, althans, zo staan we er nu voor. De discussie over de vaccinatieplicht speelde natuurlijk al wel langer in veel verschillende landen, voornamelijk voor het zorgpersoneel. Zo is er recentelijk besloten dat er binnenkort in Frankrijk een vaccinatieplicht gaat gelden voor zorgmedewerkers. Maar ook in de Verenigde Staten hebben meerdere grote werkgevers aangekondigd dat er een vaccinatieplicht gaat gelden voor het werken op locatie.

Denk hierbij aan de grote spelers zoals Netflix, Walmart, Facebook, Google en Disney. Afhankelijk van de lokale wetgeving willen bedrijven dit beleid ook in andere landen gaan hanteren. In Nederland bestaat er op dit moment (nog) geen wettelijke plicht tot het vaccineren tegen het corona virus. Werkgevers kunnen hierdoor geen vaccinatieplicht afdwingen, waardoor het afdwingen van zo’n dergelijke plicht in strijd zou zijn met het mensenrecht op lichamelijke integriteit. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog altijd te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die aangeeft dat de werkgevers op basis van deze wetgeving niet mogen registreren welke werknemers wel of niet gevaccineerd zijn.

Dit wil dus zeggen dat een werkgever een wettelijke grondslag nodig heeft om te kunnen registreren welke medewerkers gevaccineerd zijn. Een vaccinatieregistratie valt namelijk onder bijzondere persoonsgegevens, waardoor alleen een bedrijfsarts mag vragen naar de vaccinatie van een medewerker. Zoals bij eigenlijk veel medische gegevens, mag deze informatie niet gedeeld worden met de werkgever. Best lastig dus.

Het kabinet heeft recentelijk aangegeven dat zij op dit moment geen vaccinatieplicht in willen voeren. Zij geven daarbij aan dat ‘Nederland daar geen voorstander van is’ en dat zij ‘geen noodzaak zien voor een vaccinatieplicht’. Dit komt omdat de vaccinatiegraad in Nederland erg hoog is en het aantal coronabesmettingen in Nederland daalt. Ook stijgt het aantal ziekenhuisopnames niet en hierdoor ziet demissionair premier Rutte op dit moment geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelingen.

Hoe dat zich in de toekomst gaat ontwikkelen is nog lastig te zeggen. We weten intussen dat de huidige situatie in een rap tempo kan veranderen en dat het moeilijk is om daar uitspraken over te doen. Mochten er toch bedrijven in Nederland zijn die kiezen voor een vaccinatieplicht voor het werken op locatie, dan zal de rechter daarover moeten oordelen.

 

Loop jij tegen personeelsvraagstukken aan? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.