Plan een afspraak

Op vakantie met de auto van de zaak

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Er zijn een aantal aandachtspunten voor jou als werkgever om rekening mee te houden wanneer een werknemer de auto van de zaak gebruikt om op vakantie te gaan.

Allereerst moet je voor een werknemer met een auto van de zaak rekening houden met de bijtelling voor privégebruik. Bijtelling wordt in rekening gebracht als werknemers meer dan 500 privékilometers maken met hun auto van de zaak. Bijtelling wordt berekend over het belaste loon. Als een werknemer een Verklaring geen privégebruik heeft en onverwacht door bijvoorbeeld een vakantie toch meer dan 500 privékilometers gaat rijden in de auto van de zaak, let dan op de naheffingsgevolgen.

Van auto wisselen voor de vakantie

Wanneer een werknemer een elektrische auto van de zaak rijdt, maar met vakantie bijvoorbeeld een auto nodig heeft die een caravan kan trekken, dan kun je met je werknemers de mogelijkheden van een vervangende auto bespreken. Als je werknemer de elektrische auto waarvoor bijtelling wordt betaald aantoonbaar inlevert, dan krijgt hij een bijtelling over de tijdelijke auto tijdens de vakantieperiode. De bijtelling van de elektrische auto wordt na de vakantieperiode weer hervat. Krijgt je werknemer een andere auto mee zonder de elektrische in te leveren, dan geldt een dubbele bijtelling tijdens de vakantieperiode. Voor de vakantieauto is dit minimaal de forfaitaire bijtelling, maar het zou kunnen dat sprake is van excessief privégebruik. De vakantieauto wordt immers (bijna) niet zakelijk gebruikt. Als de werkelijke waarde van het privégebruik meer is dan het bedrag van de bijtelling, moet de werkgever de werkelijke waarde van het privégebruik bij het loon tellen.

Tanken in het buitenland

Als je werknemer zijn auto van de zaak meeneemt op vakantie, is de kans aanwezig dat zijn Nederlandse tankpas het daar niet meer doet. Zij mogen dan hun buitenlandse brandstofkosten onder voorwaarden van de bijtelling aftrekken of declareren. Als werkgever moet je daar van tevoren dan wel afspraken over maken en de werknemer moet bonnetjes goed bewaren. Hetzelfde geldt overigens voor tolkosten die de werknemer maakt onderweg.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.