Plan een afspraak

Werkgeluk: een belangrijke waarde, maar hoe zorg ik zelf voor meer geluk in mijn werk?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Werkgeluk is in de afgelopen jaren en zéker na het ontstaan van de corona-crisis een hot topic geworden. Maar wat is werkgeluk precies? Praten we dan over een lekkere bak koffie op het werk met een complimentje op z’n tijd? Of is het veel meer dan dat? In dit artikel neem ik je mee in wat werkgeluk precies is en wat je zelf kunt doen om je werkgeluk te vergroten!

Werkgeluk is het hebben van werk waar je oprechte voldoening uit haalt, waarbij je gemotiveerd raakt en wat je simpelweg blij maakt. Je wilt geprikkeld en uitgedaagd worden; iets wat je zelf gedeeltelijk in de hand hebt én je werkgever natuurlijk ook. Een precieze definitie is ook erg lastig te bepalen, aangezien ieder bedrijf dit anders invult naar de behoefte van de medewerkers en de situatie. Wanneer er in de coronacrisis veel thuisgewerkt wordt is er vanuit de medewerkers wellicht de behoefte om de mogelijkheid te krijgen gedeeltelijk op kantoor te kunnen werken, voor de verbinding met zijn/haar collega’s en het sociale aspect van het werk.

Je bent dus niet alleen zelf verantwoordelijk voor je werkgeluk. Dit is een wisselwerking tussen jezelf en natuurlijk de organisatie waarbij je werkzaam bent. Waardering, een fijne werkomgeving en vertrouwen zijn o.a. een aantal factoren waarbij je meer afhankelijk bent van de organisatie waarvoor je werkt en de collega’s. Er zijn natuurlijk ook voldoende factoren waar je zelf als medewerker in kunt investeren, om je werkgeluk te vergroten, zoals:

Plezier in je werk: Vervul je een baan waar je zelf plezier uithaalt? Ben je blij met wat je iedere dag doet? Er zijn ontzettend veel mensen die weinig werkgeluk ervaren doordat zij de verkeerde baan vervullen. Soms simpelweg omdat ze hiervoor gestudeerd hebben. Onzin natuurlijk! Wees niet bang om een nieuwe richting in te slaan en probeer jezelf niet te veel beperkingen op te leggen door jezelf kansen te ontnemen ‘omdat het zonde is van je studie’. Je leven lang een baan vervullen waar je niet gelukkig van wordt is pas zonde.

Probeer een band op te bouwen met je collega’s: Wij mensen blijven kuddedieren en voelen ons het meest op ons gemak in een groep mensen waar we bij ‘passen’. Sociale contacten zijn dus een enorm belangrijke pijler in het vergroten van je werkgeluk. Uit grootschalige studies is gebleken dat respectvolle relaties in extreme mate verantwoordelijk zijn voor geluk. Dit geldt natuurlijk ook zéker voor geluk op de werkvloer. Probeer je collega’s te zien als een groep ‘vrienden’ in plaats van een groep mensen waarbij je niets voelt. Zo haal je meer energie uit je werkdagen!

Hardlopers zijn doodlopers: We zijn vaak in de veronderstelling dat we een stuk productiever zijn door te multitasken, helaas is niets minder waar. Uit onderzoeken is gebleken dat we juist minder productief, evenals nauwkeurig zijn als we meerdere werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Dit kan op langere termijn ook meer stress veroorzaken, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je geen voldoening meer uit je werk haalt. Probeer je te focussen op 1 taak en je zult merken dat je een stuk ontspannener werkt! Bespaart je overigens ook nog eens een hoop kostbare energie die je weer in andere werkzaamheden kunt steken 😉

Werk is uiteindelijk maar werk: Je eigen gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling en de mensen om je heen zijn nog altijd veel belangrijker. Het is belangrijk dat je relativeert over je werk, maar dit vervolgens ook naast je neer kunt leggen. Maakt je werk je niet gelukkig? Dat hoeft ook niet, zolang je niet actief ongelukkig wordt van je werk. Ben jij geen ambitieuze carrièretijger en vind je het wel prima zo? Mooi, realiseer je dat je werkgeluk afhankelijk is van wat jouw behoeftes zijn. Wellicht is het werken aan kleine dingen zoals wat meer uitdaging, meer afwisseling of een betere band met je collega’s voldoende om jouw werkgeluk te verbeteren!

Loop jij vast in je loopbaan en heb jij wat ondersteuning nodig bij het vinden van een baan waar je voldoende werkgeluk uit haalt? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.