Plan een afspraak

Kan ik mijn werknemers verbieden naar coronavirus besmette gebieden op vakantie te gaan?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Als samenleving leven we momenteel allemaal in de wereld van het coronavirus. Vanuit de overheid en het RIVM worden er restricties gesteld op het gebied van reizen naar oranje gebieden. Maar kan jij als werkgever een vakantieaanvraag weigeren of helemaal verbieden als een werknemer naar een risicogebied afreist? Wij zullen je in dit artikel het antwoord vertellen op deze vraag!

 

In beginsel mag je als werkgever een werknemer niet verbieden om op vakantie naar het buitenland te gaan. Dit mag zelfs niet als de werknemer afreist naar een risicogebied. Wat je als werkgever in beginsel wél zou kunnen doen is je werknemer adviseren om niet naar een risicogebied af te reizen, omdat hier mogelijke gevolgen aan verbonden zijn. Een van de gevolgen zou kunnen zijn dat de werknemer naar terugkomst in quarantaine moet gaan en daardoor het recht op loondoorbetaling verliest.

 

In uitzonderlijke situaties mag je als werkgever de goedgekeurde vakantieaanvraag van een medewerker intrekken. Dit mag alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit betekent dat de vakantie leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering. Deze gevolgen van de verstoring van de bedrijfsvoering dien je als werkgever af te wegen tegen de gevolgen die het niet inwilligen van het verzoek voor de medewerker heeft. Indien het inderdaad gaat om een zwaarwegend bedrijfsbelang geef je de werknemer wel de kans om op een ander tijdstip op vakantie te gaan en vergoed je de eventuele geleden schade zoals het annuleren van een geboekte vakantie.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.