Plan een afspraak

Werknemers informeren over het vervallen van wettelijke vakantiedagen?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Als werkgever ben je verplicht om aan je werknemers een seintje te geven als de wettelijke vakantiedagen gaan vervallen. Wij nemen je in dit artikel mee over hoe je je medewerkers kan informeren hierover en wat het gevolg is als je de werknemers niet informeert.

 

Als werknemer kan je zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Het grootste verschil tussen deze dagen is het vervaltermijn. Wettelijke vakantiedagen vervallen in principe een halfjaar na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd en bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaar. Een ander verschil is dat het vervaltermijn een harde eis is en bij de verjaring kan de werknemer tegen de datum van de verjaring een email opstellen om de bovenwettelijke vakantiedagen te behouden. De verjaringstermijn begint dan weer opnieuw.

 

De wettelijke vakantiedagen die jouw werknemers in 2020 hebben opgebouwd, gaan per 1 juli 2021 vervallen. Jij bent als werkgever verplicht om de werknemers hierop te wijzen zodat ze nog een kans hebben om de vakantiedagen te benutten. Het beste is om je medewerkers een schriftelijke herinnering te sturen over het vervaltermijn van de vakantiedagen. Als je bij deze schriftelijke herinnering aan de werknemer vraagt om een bevestiging kan je achteraf altijd bewijzen dat je tijdig aan de medewerkers hebt aangegeven dat de vakantiedagen gaan vervallen.

 

Als je als werkgever je medewerkers niet schriftelijk op de hoogte hebt gesteld van het vervaltermijn dan behoudt de werknemer het recht op de openstaande wettelijke vakantiedagen na het vervaltermijn. Deze wettelijke vakantiedagen vervallen in dit geval pas vijf jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.

 

In verband met het coronavirus worden er momenteel veel minder vakantiedagen opgenomen. En dit maakt het des te belangrijker om je werknemers schriftelijk op de hoogte te stellen.

 

Mocht je meer informatie wensen over de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.