Plan een afspraak

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent: veranderingen

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ook in 2021 gaan er wat zaken veranderen. Wij brengen jullie graag op de hoogte van enkele wijzigingen op HR gebied.

Doorbetaling bij ziekte AOW gerechtigde
In 2016 is de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd het leven in geroepen. Deze wet richt zich de arbeidsrechtelijke zaken voor AOW’ers. Voorheen had de werkgever een loondoorbetalingsverplichting van 13 weken bij medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hadden bereikt. Nu wordt deze doorbetalingsverplichting bij zieke AOW’ers teruggebracht van 13 naar 6 weken.

Loondoorbetaling bij ziekte
Afgelopen jaren zijn er veel verschillen geweest bij de RIV-toets tussen bedrijfsarts en verzekeringsarts. De RIV-toets wordt gebruikt om de re-integratie inspanningen van de werkgever en werknemer te beoordelen. Door meningsverschillen konden kosten daardoor hoog oplopen. Vanaf 2021 zal het medisch advies van de bedrijfsarts leidend worden. Hierdoor is de kans op een meningsverschil beperkt.

Pensioen voor payroll medewerkers
De Wet allocatie arbeidskrachten intermediairs is in het leven geroepen om bij payrollmedewerkers, uitbuiting te voorkomen. Payrollmedewerker moesten dezelfde rechten hebben als vaste medewerkers. Vanaf 2021 hebben payrollmedewerkers recht op een adequate pensioenregeling.

Reiskostenvergoeding
De vaste reiskosten vergoeding mag vanaf 2021 niet meer onbelast worden toegepast wanneer medewerkers thuiswerken. De werkgever mag dus nog enkel reiskosten onbelast vergoeden wanneer de daadwerkelijk kilometers zijn gemaakt.

Wetswijziging studiekosten
Studiekosten mogen in 2021 onbelast worden vergoed wanneer medewerkers investeren in de duurzame inzetbaarheid (vervullen van een functie in de toekomst of het up to date houden van kennis om de functie uit te kunnen blijven voeren).

Werkkostenregeling
De vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met €400,000 euro gaat in 2021 terug naar 1.7%. Het percentage van vrije ruimte boven de €400,000 euro van het fiscale loon wordt in 2021 verlaagd van 1.2% naar 1.18%

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.