Plan een afspraak

Einde aan het aanzegbeding a.u.b.!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Verlengen van een arbeidsovereenkomst of niet?

Een werkgever laat met aanzeggen weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja, tegen welke voorwaarden. Uiterlijk een maand voor de datum waarop een arbeidsovereenkomst van rechtswege verloopt, moet er worden aangezegd. Indien de werkgever bovenstaande verzuimt, riskeert hij/zij een aanzegboete die kan oplopen tot maximaal 1 bruto maandsalaris.

Heden ten dage wordt een aanzegbeding vaak in een arbeidsovereenkomst gezet. Hiermee regelt een werkgever op voorhand dat aan de aanzegverplichting is voldaan en er geen aanzegboete verschuldigd is. Middels deze optie is het doen van een aanbod tot vereniging daarna nog altijd mogelijk.

De beruchte WAB

De Rechtbank Zeeland West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2018:5812) heeft op 21 augustus 2018 onze wetgever tot andere inzichten gebracht. Uit deze uitspraak is onder andere naar voren gekomen dat met een aanzegbeding in een arbeidsovereenkomst, het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, bij de werkgever ligt. Het eventueel aanbieden van een verlening, maakt dit initiatief niet anders.

Op het moment een werknemer de gewenste verlenging niet accepteert, kan de werkgever onder de WAB direct transitievergoeding verschuldigd zijn. Dit risico wordt niet gelopen wanneer er geen sprake is van een aanzegbeding in een arbeidsovereenkomst en er een verlenging onder dezelfde of gelijksoortige arbeidsvoorwaarden wordt aangeboden.

Indien de arbeidsovereenkomst op dat moment niet wordt geaccepteerd; dan is de arbeidsovereenkomst niet op initiatief van de werkgever beëindigd.

Belangrijk!

Wij adviseren dat je een aanzegging van een arbeidsovereenkomst uiterlijk een maand voor de datum waarop de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt agendeert. Daarnaast is het verstandig om de aanzegging eveneens schriftelijk te regelen. Op deze manier kan een weigering van een aanbod tegen gelijke of gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden er niet voor zorgen dat er alsnog een transitievergoeding dient te worden betaald.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.