Plan een afspraak

We gaan fietsend naar het werk!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Fietsen naar het werk is goed voor de gezondheid, het milieu en je verspilt geen tijd aan vaststaan in de file. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers binnen 7,5 kilometer van het werk woont, toch zijn er maar weinig mensen die gebruik maken van een fiets van de zaak. Dit kan te maken hebben met de gecompliceerde regelgeving die erachter hangt.

Het oude fietsplan

Het ‘fietsplan, de oude regeling voor een ‘fiets van de zaak’, is in 2015 afgeschaft. Tot 2015 kon je gebruik maken van het oude aantrekkelijke fietsplan, de speciale regeling had voor een ‘fiets van de zaak’. Met de invoering van het zogenoemde werkkostenregeling is dit verleden tijd geworden.[1] Een fiets van de zaak valt nu onder dezelfde belastingregels als een bedrijfsuitje, kerstpakket en bedrijfsfitness.

Belastingvrije vergoeding

Onder de werkkostenregeling kan een werkgever maximaal 1,2% van het totale fiscale loon van de organisatie besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers.[2]

Er veel gevallen wordt er niet gekozen voor een fiets van de zaak, omdat dit flink op het totale budget drukt.[3] Bovendien moeten in het huidige fietsplan alle privé kilometers apart geregistreerd worden.

Kortom: genoeg redenen om het fietsplan te veranderen en de regeling voor de fiets aantrekkelijker te maken.

Nieuwe regeling: Vaste bijtelling

Net als voor de leaseauto gaat voor privégebruik van de leasefiets vanaf 1 januari 2020 een vaste bijtelling gelden. Fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen, betalen 7% bijtelling.[4] De regeling geldt voor alle soorten fietsen; van stadsfiets, tot elektrische fiets. Je kunt de fiets gaan gebruiken voor woon-werkverkeer, maar ook om boodschappen te doen of naar vrienden op bezoek te gaan.[5]

Rekenvoorbeeld

Stel je verdient €35.000 bruto per jaar en je krijgt een fiets ter waarde van €2000 van je werkgever. In dat geval is de jaarlijkse bijtelling €140,-. Je hoeft slechts €59,- aan belasting te betalen, wat neerkomt op €5,- in de maand.

[1] De werkkostenregeling is op 1 januari 2011 geïntroduceerd als nieuwe, eenvoudige manier om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te behandelen.

[2] Dat betekent dat een werkgever dient te kiezen waarvoor hij de belastingvrije vergoeding wil inzetten.

[3] Komen de extra’s boven de vastgestelde 1,2% van de totale loonsom? Dan moet er over de rest een heffing van 80% worden afgedragen.

[4] Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt en daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt.

[5] Je hoeft deze kilometers niet te registreren!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.