Plan een afspraak

Heeft huiselijk geweld van werknemers gevolgen voor de werkgever?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Medewerkers ziek binnen je organisatie? Dit kan te maken hebben met huiselijk geweld. Huiselijk geweld is steeds vaker de oorzaak van ziekteverzuim van de medewerkers. Hoewel dit wordt onderschat door de meeste organisaties. Huiselijk geweld kan in verschillende vormen voorkomen. Denk hierbij aan een fysieke vorm, psychische vorm of seksuele mishandeling.

Kosten voor de werkgever door huiselijk geweld bij medewerkers

70 % van de mensen die huiselijk geweld ondervinden, hebben een betaalde baan. Dat wil dus zeggen dat de werkgevers jaarlijks een bedrag betalen voor het verzuim van de medewerker door huiselijke geweld. Dit bedrag is ongeveer 136 miljoen euro per jaar. Dit komt omdat ongeveer de helft van de medewerkers die huiselijke geweld ondervinden, minstens drie of meer werkdagen per maand niet aanwezig zijn op de werkvloer.

Tussen de 10 en 15 % van de ziekmeldingen van de medewerkers is huiselijk geweld de oorzaak. Als de medewerker zich thuis niet veilig voelt, dan kan dit gevolgen hebben voor het werk. De medewerker kan concentratieproblemen hebben, ondervindt stress, heeft de neiging om te laat te komen of om eerder te gaan, de productiviteit van de medewerker vermindert, medewerker kan ziek of arbeidsongeschikt worden en dit allen kan leiden tot het beëindigen van een dienstverband.

Organisatie als helpende hand

Huiselijk geweld heeft erg veel invloed op de medewerker. Het kan soms jaren duren voordat de klachten van huiselijk geweld zijn verholpen. Het is vaak noodzakelijk dat de omgeving helpt en bemiddelt bij deze situatie om het geweld te stoppen.

Tevens moet er op de werkvloer ook aandacht worden besteed aan het signaleren van bepaalde klachten van de medewerker. Hierbij spelen de direct leidinggevende, de bedrijfsarts en de vertrouwenspersoon een belangrijke rol. Zij moeten deze signalen herkennen en bespreekbaar maken. Niet alleen de slachtoffers hebben een baan, maar ook de plegers van huiselijke geweld hebben een baan. Deze plegers kunnen een helpende hand wel gebruiken voor het stoppen van huiselijke geweld. Als organisatie is het belangrijk om hier tijd en aandacht aan te besteden.

Zo zie je maar. De rol van een HRM medewerker gaat veel verder dan alleen het opmaken van een arbeidsovereenkomst. Een erg boeiend vak hebben wij!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.