Plan een afspraak

Leeftijd grootste belemmering voor carrièreontwikkeling

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De HR-afdeling binnen een organisatie heeft een zeer belangrijke tol bij het stimuleren van werknemers in hun carrièreontwikkeling. Dat is algemeen bekend, maar gebeurt het ook? Nederlandse werknemers zijn na de Spanjaarden het meest tevreden over de ondersteuning die zij krijgen van de HR-afdeling. Als grootste belemmering wordt leeftijd genoemd, gevolgd door vriendjespolitiek en het gebrek aan mogelijkheden bij een huidige werkgever. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.

Volgens Europese werknemers moet de HR-afdeling hen vooral ondersteunen door opleidingsmogelijkheden aan te bieden (32%) en hen te voorzien van loopbaanadvies (23%). Nederlandse werknemers vinden het belangrijk dat hun betrokkenheid bij de organisatie verbetert.

Ouderen worstelen met leeftijd en technologie
Ouderen ervaren hun leeftijd als een belemmerende factor op de werkvloer. Zij werken straks met vier andere leeftijdsgeneraties samen en dat maakt de niveauverschillen in vaardigheden duidelijk zichtbaar. Ook de snelle groei in nieuwe technologieën vergroot de kloof tussen jong en oud, waarbij de oudere werknemers zich vaak ingehaald voelen door de jongere, meer IT-vaardige generatie.

Onzekerheid over de eigen competenties blijkt een issue te zijn bij 16% van de Europese werknemers. Zij denken niet de vaardigheden in huis te hebben om hun werk goed uit te voeren. Vooral onder 55-plussers (20%) leeft deze onzekerheid. Voor de oudere Nederlandse werknemer (45 tot 55 jaar) is de gebruikte technologie op de werkvloer ook niet altijd even hulpvaardig. Deze generatie raakt opvallend genoeg vaker dan hun jongere collega’s gefrustreerd door gedateerde technologie.

Onzekerheid over ontwikkeling aanpakken
Lorraine Blommendaal, HR Directeur bij ADP, pleit voor het aanpakken van deze onzekerheid: “Als medewerkers voelen dat er obstakels ontstaan in hun carrière waar ze weinig invloed op hebben, kan dat zeer ontmoedigend zijn. Met het oog op betrokken en toegewijde medewerkers, moeten werkgevers ervoor zorgen dat alle werknemers gelijke kansen hebben.”

Blommendaal adviseert HR-afdelingen om werknemers de steun en erkenning te geven die ze verdienen. “Diversiteit in leeftijd en ervaring op de werkplek versterkt een organisatie. Hoe meer de gehele organisatie doordrongen is van de kracht van diversiteit hoe beter je gelijke kansen faciliteert.”

(Bron: The Workforce Viewpersoneelsnet, HR Praktijk)

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.