AOW leeftijd gaat langzamer stijgen!

Het pensioenstelsel blijft voor vele onderwerp van gesprek. De vraag hoelang je moet blijven werken en welke invloed de wijzigingen hebben op je pensioen, blijven de revue passeren. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen.

De afgelopen jaren is de AOW gerechtigde leeftijd verschoven omdat de levensverachting alsmaar blijft stijgen. Deze stijging bleek te snel te gaan waardoor er een nieuwe wetsvoorstel is gedaan. Het wetsvoorstel van de eerste kamer is geaccepteerd. Dit betekent dat de AOW-leeftijd langzamer gaat stijgen dan voorheen gedacht.

Tragere stijging.
Om iedereen te kunnen blijven voorzien van pensioen wordt de AOW-leeftijd aangepast aan de hand van de levensverwachting. Doordat de levensverwachting blijft stijgen, gebeurde dit ook bij de AOW leeftijd. Voor 2014 konden we op 65 jarige leeftijd stoppen met werken. De afgelopen jaren is deze leeftijd gestegen naar 66 jaar en 4 maanden en dit zou naar verwachting blijven stijgen. Helaas kan niet iedereen tot deze leeftijd doorwerken waardoor een nieuw voorstel is gedaan. In het nieuwe akkoord wordt de stijging vertraagd. In 2026 zal de AOW leeftijd ieder jaar dat de levensverwachting gaat toenemen, 8 maanden bij de AOW leeftijd tellen. Voorheen was dit een compleet jaar.