Plan een afspraak

Heb jij ook last van de herfstdip?

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

Met de komst van de herfst veranderen niet alleen de bladeren aan de bomen, maar ook de gemoedstoestand van velen. Het fenomeen dat vaak bekendstaat als de ‘herfstdip’ kan zowel ons emotionele welzijn als ons fysieke gestel beïnvloeden. Een van de meest opvallende gevolgen van de herfstdip is een toename van het ziekteverzuim op de werkvloer, zoals blijkt uit de gegevens van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Tussen september en november zien deze arbodiensten een stijging van ongeveer 30% in ziektemeldingen als gevolg van psychische klachten. Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in september 2023 gestegen naar 4,4%, vergeleken met 4,1% in augustus 2023.

Wat is een herfstdip?


Een herfstdip is een seizoensgebonden aandoening die meestal begint in de herfstmaanden en kan aanhouden tot het einde van de winter. Het wordt vaak geassocieerd met symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, somberheid en verminderde concentratie. De herfstdip heeft te maken met de afnemende daglichturen en de invloed daarvan op onze biologische klok en het hormoonniveau. Een belangrijk kenmerk is de afname van de aanmaak van serotonine, het zogenaamde “gelukshormoon,” en de toegenomen melatonine, dat ons slaperig maakt.

Oorzaken


De afname van daglicht in de herfst en winter kan leiden tot een disbalans in onze biologische klok en hormonale niveaus. Dit heeft invloed op onze stemming en energieniveau. Minder zonlicht betekent minder vitamine D-opname, wat ons immuunsysteem verzwakt en de kans op infecties vergroot. Mensen hebben vaak de neiging om minder te bewegen en ongezonder te eten tijdens de herfst, wat de gezondheid en het welzijn kan schaden.

Invloed op ziekteverzuim


Een van de meest opvallende gevolgen van de herfstdip is de stijging van het ziekteverzuim. Werknemers voelen zich tijdens deze periode vaak minder gemotiveerd en energiek, wat leidt tot meer ziekmeldingen. De herfstdip kan zowel psychologische als fysieke gezondheidsproblemen verergeren, waaronder depressie, stress en verminderde weerstand tegen verkoudheden en griep. Het kan ook leiden tot verminderde productiviteit en verhoogde stress op de werkvloer.

Oplossing voor werkgevers


Sta werknemers toe om hun werktijden aan te passen om meer van het daglicht te benutten. Dit kan de stemming en productiviteit verbeteren. Zorg voor voldoende kunstmatige verlichting op de werkplek om het gebrek aan natuurlijk licht te compenseren. Bied programma’s aan die de fysieke en mentale gezondheid van werknemers bevorderen, zoals fitnessklassen, stressmanagementcursussen en gezonde voedingsopties. Moedig werknemers aan om vitamine D-supplementen te nemen, vooral als ze risico lopen op een tekort. Sta werknemers toe om hun zorgen over de herfstdip te uiten en bied begrip en steun.

Het oplopende ziekteverzuim tijdens de herfstdip kan een aanzienlijke impact hebben op de productiviteit en het welzijn van werknemers. Door proactieve maatregelen te nemen en begrip te tonen voor de uitdagingen van dit seizoen, kunnen werkgevers helpen om de negatieve gevolgen van de herfstdip te verminderen en een gezondere, gelukkigere werkomgeving creëren. Het is van cruciaal belang om aandacht te besteden aan het welzijn van werknemers, zowel fysiek als mentaal, om het hoofd te bieden aan deze seizoensgebonden uitdaging.

Lees ook: 10 Tips voor het Vinden van Uitstekend Personeel

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.