Plan een afspraak

Meer talent binnenhalen door te focussen op soft skills

Pleun Ubachs Baanbegeleider en Interim HR medewerker

Wat wordt er verstaan onder skills?

Dit artikel gaat in op hard skills en soft skills. Maar wat zijn eigenlijk skills? En hoe zorg je als bedrijf ervoor dat je meer talent binnenhaalt door te focussen op soft skills? Skills kunnen het beste omschreven worden als de vaardigheden waarover een persoon beschikt. Een vaardigheid is het vermogen van iemand om een bepaalde handeling bekwaam uit te voeren. Vaardigheden worden vaak opgesplitst in hard skills en soft skills.

Verschil tussen hard skills en soft skills

Een van de belangrijkste verschillen tussen hard skills en soft skills is dat hard skills over het algemeen makkelijker aantoonbaar zijn dan soft skills. Hard skills zijn meetbare vaardigheden die vaak over de inhoud van de functie gaan. Enkele voorbeelden van hard skills zijn het beheersen van een vreemde taal, analytische vaardigheden of kennis van specifieke software of programma’s.
Hard skills zijn te achterhalen door bijvoorbeeld een certificaat waaruit blijkt dat deze persoon kennis heeft van een specifieke software. Daarnaast zijn hard skills over het algemeen makkelijker om nog aan te leren. Iemand kan bijvoorbeeld nog een opleiding gaan doen om een vreemde taal te leren.

Soft skills zijn daarentegen niet direct aantoonbaar en hebben meer betrekking op de persoonlijkheid van de persoon. Soft skills zijn over het algemeen aangeboren maar kunnen ook nog worden aangeleerd. Enkele voorbeelden van soft skills zijn emotionele intelligentie, goed kunnen luisteren, aanpassingsvermogen, organisatorische vaardigheden of communicatievaardigheden. Het is moeilijker om te achterhalen of iemand daadwerkelijk over een van de soft skills beschikt. Hoe je dit kan doen lees je in de laatste paragraaf.

Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker om naar de soft skills van een persoon te kijken in plaats van de hard skills. Mensen met de juiste hard skills zijn simpelweg niet beschikbaar. Soft skills zeggen veel over de persoonlijkheid van een persoon. Ze kunnen veel vertellen over de manier waarop de persoon het werk zal doen. Daarnaast beschrijven de soft skills hoe de persoon omgaat met andere mensen. Ze laten dus zien of de persoon binnen het bedrijf en binnen het team past. Door alleen te kijken naar de hard skills kom je er niet achter of de persoon ook daadwerkelijk in het bedrijf past. Door te focussen op soft skills benut je al het arbeidspotentieel en dat maakt de kans groter dat je de juiste kandidaat gaat vinden. Daarnaast is het makkelijker om mensen te ontwikkelen op hard skills.

Voor veel functies is het belangrijk om een combinatie te hebben van hard skills en soft skills. Het kan bijvoorbeeld voor een advocaat belangrijk zijn om een sterk analytisch vermogen te hebben (hard skill) maar tegelijkertijd ook uitstekende communicatie vaardigheden te hebben (soft skill).

Hoe kan je soft skills inzetten?

Soft skills zijn moeilijker om aan te tonen dan hard skills. Er zijn een aantal manieren om toch te achterhalen wat de soft skills van iemand zijn. Een van de manieren is om een competentie gericht interview af te nemen. Het doel van dit interview is om aan te tonen dat de persoon over bepaalde vaardigheden beschikt.

Wil jij weten welke soft skills belangrijk zijn voor jouw vacature? Of wil je graag meer tips over hoe je een competentie gericht interview kan afnemen? Wij kijken erg graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.