Plan een afspraak

Help! Een slechtnieuwsgesprek.

Help! Een slechtnieuwsgesprek
Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Leuk, je bent ondernemer en je hebt al heel wat personeel aangenomen. Je bedrijf groeit en daar ben je trots op, maar ojee. De eerste medewerker functioneert niet goed en past eigenlijk helemaal niet in het team. Je hebt er al veel tijd en aandacht aan besteed, maar de conclusie is duidelijk. Deze medewerker past niet binnen jouw bedrijf. Help! Een slechtnieuwsgesprek. Hoe pak je dit aan op een manier die voor alle partijen zo aangenaam mogelijk is?

Ben voorbereid

Ook hiervoor geldt, een goede voorbereiding is het halve werk. Weet wat je wil melden en op welke manier. Zo kan je ervoor zorgen dat de boodschap op een zo min mogelijk schadelijke manier wordt overgebracht. Realiseer dat het een emotioneel gesprek kan zijn voor de ander en dat degene dus ook emotioneel kan reageren.

Hoe begin je?

Een slecht nieuwsgesprek is een moeilijk en vaak emotioneel gesprek, waarbij iemand slecht nieuws moet overbrengen. Hoe begin je met een slechtnieuwsgesprek? Zorg ervoor dat je direct begint met het mededelen van het slechte nieuws. Draai er niet omheen en ben direct, duidelijk, helder en respectvol. Geef ook aan wat de reden is. Ben daarin niet te algemeen, want daar heeft de medewerker niets aan.

Geef ruimte om te reageren

Het kan zijn dat een medewerker dit niet aan ziet komen en emotioneel reageert. Geef de medewerker de ruimte om te reageren en geef ruimte om emoties te tonen. Laat weten dat je, ondanks het slechte nieuws, er uiteraard bent om de medewerker te steunen indien nodig. Vraag hierbij wat de medewerker nodig heeft, maar geef degene ook vooral de ruimte.

HR Medewerker

Laat een HR medewerker aansluiten bij het gesprek. Emoties kunnen hoog oplopen en daarom is het van belang dat er iemand aanwezig is die objectief deelneemt aan het gesprek. Laat deze medewerker het gesprek ook vastleggen, zodat het voor alle partijen duidelijk is wat er door wie is gezegd.

Eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig mensen die zitten te wachten op het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Het is dus wel heel belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Met bovenstaande tips ben je voorbereid. Vind je het nog steeds erg lastig en heb je hulp nodig bij het voeren van deze gesprekken? Spoor3HRM staat je bij. Neem contact met ons op en wij schieten te hulp.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.