Plan een afspraak

Hybride werken is een blijvertje na de corona

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wat is hybride werken en hoe maak je hier een succes van?

Hybride werken is de combinatie van thuiswerken en op locatie. Voor zowel werkgevers als werknemers is dit een blijvertje. Tijdens de Coronapandemie, moesten veel Nederlanders thuiswerken en ontdekten toen de voordelen ervan. De werkende Nederlander is hier gewend aan geraakt en het thuiswerken is tot op de dag van vandaag voor veel mensen een eis.

Veel werkgevers vinden het nog wel lastig medewerkers aan te sturen en leiding te geven aan thuiswerkende mensen. “Hoe zorg je ervoor dat iedereen bij de vergadering is en zich betrokken voelt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen ook goed verstaanbaar is?” Dit zijn een aantal vragen waar werkgevers zich zorgen over maken. Belangrijk is dus dat er duidelijke afspraken worden gemaakt zodat dit geen verwarring kan veroorzaken bij zowel werkgever als werknemer. Dat kan bijvoorbeeld zijn minimaal 2 dagen in de week verplicht naar kantoor komen. De oplossingen zijn er maar niet ieder werkgever is hiervan op de hoogte.

Het is goed om te kijken naar ieders behoeftes. Het is belangrijk om te overleggen met je team en te kijken naar ieders behoefte, en vanuit daar kunnen er afspraken gemaakt worden. Medewerkers hebben allemaal een eigen thuissituatie en voor sommige is thuiswerken een goede uitkomst en voor andere is thuiswerken geen optie, daarom is het goed om dit van elkaar te weten. Ook moet er besproken worden hoe er gecommuniceerd wordt.

Het zo gek zijn als alles meteen soepeltjes verloopt. Het is natuurlijk aftasten met iedereen hoe het in de praktijk gaat na een tijdje. Het is wel belangrijk om goed te investeren in materiaal door goede microfoons, speakers en een camera te plaatsen zodat iedereen ook goed is te zien en verstaanbaar is.

In de meeste branches is thuiswerken dus blijvend. Voordelen van thuiswerken is het minder reizen en het is een stuk makkelijker te combineren met het privéleven. Nadelen zijn het bijkletsen in de pauze of het korte praatje bij de koffieautomaat met collega’s, vooral het sociale contact op de werkvloer missen werknemers aan thuiswerken.

Op 31 maart is er een doorbraak geweest in het thuiswerken. Werkgevers en Vakbonden hebben een akkoord gesloten over de thuiswerkmogelijkheid. Werknemers krijgen nu de vrijheid om te bepalen waar ze hun werk doen. Er is wel een belangrijke voorwaarden in het akkoord en dat is dat het verzoek om thuiswerken wel redelijk is. Natuurlijk is het niet in alle beroepen mogelijk om thuis te werken denk hierbij aan de zorg. Voor bedrijven die minder dan 10 medewerkers hebben, vervalt het recht om thuis te weken.

Twee jaar geleden voelden werkgevers er nog weinig voor om het recht op thuis te werken vast te leggen in de wet. De reactie die werkgevers gaven was dat de bedrijven daar al aan meewerken waar mogelijk. Het is een doorbraak op arbeidsgebied dat hier toch een akkoord over is gekomen zegt Roel Schreinemacher. Dit akkoord creëert voor de werknemers meer zeggenschap waar en wanneer ze hun werk doen. Tijdens de Coronapandemie de afgelopen jaren zijn verschillende bedrijven erachter gekomen dat thuiswerken soms zelfs een beter resultaat geeft dan wanneer een medewerker verplicht op kantoor zit.

Het je nog vragen na het lezen van dit artikel? Of andere HR gerelateerde vragen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.