Plan een afspraak

Een relatie op de werkvloer: mag dat?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wellicht heb je het zelf wel eens meegemaakt: je bent op een bedrijfsuitje en die collega die je al zo aardig vond blijkt na een goed gesprek toch best wel leuk te zijn. Té leuk misschien wel! Jouw liefde wordt beantwoord en er ontstaat een relatie. Jij bevindt je op een roze wolk! Maar wat vindt jouw werkgever hiervan? En mag dit eigenlijk wel?

In basis is het niet verboden om een relatie te beginnen op de werkvloer. Sterker nog: in Nederland zijn er volgens het Centraal Bureau van de Statistiek maar liefst 150.000 stellen in Nederland die tegelijkertijd ook collega’s zijn van elkaar. Dat is maar liefst 4% van de werkende Nederlanders! Dus no worries: jij bent niet de enige!

Gezien het Europees Recht op privacy voor werknemers én het recht op vrije partnerkeuze is het duidelijk dat jouw werkgever hier geen stokje voor mag steken. Maar, je kunt jezelf natuurlijk wel afvragen of dit wel of niet gepast is. Neem bijvoorbeeld een leidinggevende die een relatie aangaat met een medewerker; je kunt je in zo’n situatie afvragen of dit wel helemaal gepast is, gezien zijn of haar voorbeeldfunctie. Betreft dit een mede collega, dan is dit natuurlijk een stuk minder ingewikkeld.

Maar wat mag een werkgever wel doen? Wat een werkgever in ieder geval kan doen is een gedragscode opstellen. Een gedragscode is een soort voorschrift waarin staat vermeld hoe medewerkers zich dienen te gedragen binnen de organisatie. Een werkgever kan hierin dus opnemen hoe hij wenst dat je je gedraagt en hoe je op een juiste wijze met de situatie om dient te gaan. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de medewerker verplicht is de werkgever tijdig kenbaar te maken dat er een relatie tot stand is gekomen. Of dat de werknemers waarbij er een relatie speelt, niet op dezelfde afdeling van de organisatie werkzaam mogen zijn.

Het is dus ook belangrijk dat hier duidelijke regels over bestaan en dat je jezelf als werknemer afvraagt of het een gepaste situatie is. Dit betekent ook, dat je jezelf af moet vragen of je met de consequenties zou kunnen leven op het moment dat je de gedragsregels niet naleeft. Een open communicatie met je werkgever hierover is zeer belangrijk.

Maar wat als het wel tot een gerechtelijke procedure leidt?

In oktober 2021 is hier een uitspraak over geweest bij de Rechtbank in Rotterdam. Een werkgever is destijds naar de rechter gestapt omdat hij een werknemer probeerde te ontslaan vanwege een ontstane relatie op werk. Toen de relatie stuk liep, heeft de medewerkster dit gemeld bij haar werkgever waarop de vrouw niet veel later ontslag nam. De werkgever is hierop een ontbindingsprocedure gestart tegen de man, aangezien hij van mening was dat de werknemer ernstig verwijtbaar gehandeld zou hebben door een seksuele relatie te starten op de werkvloer én de vrouw te chanteren en te bedreigen nadat zij de relatie had verbroken.

De rechter oordeelde al snel dat de bedreiging en chantage niet bewezen kon worden. Tevens bleek er onvoldoende bewijs te zijn voor een seksuele relatie. Wél stond als een paal boven water, dat de medewerkers stiekeme ontmoetingen hebben gehad onder werktijd. Uiteraard oordeelde de rechter hierover dat dit verwijtbaar handelen was, maar onvoldoende ernstig om de arbeidsovereenkomst rechtvaardig te beëindigen. Gezien het feit dat de relatie inmiddels beëindigd was en dit vrijwel geen invloed meer had op de werkprestaties van de werknemer, zou een andere maatregel passender zijn geweest. Het verzoek om de arbeidsovereenkomst te beëindigen is dan ook afgewezen.

Kortom: een relatie op de werkvloer tussen collega’s is geen reden tot ontslag, maar het is wel wenselijk om hier op een gepaste wijze mee om te gaan en hier duidelijke afspraken over te maken.

Heb je vragen over een soortgelijke kwestie en heb je hulp nodig? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.