Plan een afspraak

Corona testbewijs vervalsen; Wat zijn daar de gevolgen van?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Het is coronabewijs is iets wat de komende tijd centraal staat in ons leven. Willen we uiteten? Willen we op vakantie? Willen we naar een pretpark? Overal heb je of een negatief testbewijs, herstelbewijs of een vaccinatiebewijs nodig. Er zijn genoeg mensen die zich niet willen vaccineren en een PCR test kost al gauw 75 euro wat niet iedereen kan missen. Genoeg redenen om een negatief bewijs te kopen of te vervalsen. Maar wat zijn hier nu echt de gevolgen van?  

Vervalste negatieve coronatest bij reizen:

Uit een artikel van NH nieuws blijkt dat tegenwoordig meer mensen met een vervalste negatieve coronatest reist. Een PCR-test is verplicht voor de meeste reizen maar niet goedkoop. Niet iedereen heeft het er voor over om 75 euro neer te leggen voor een PCR-test dus de kans is dan groot dat mensen deze gaan vervalsen.. NH nieuws heeft een vriendengroep geïnterviewd die met enige regelmaat met een vervalst bewijs zijn gaan reizen. Controle op dit soort bewijzen is erg lastig. Dit heeft er mee te maken dat het een A4 is zonder echtheidskenmerk. Iedere instantie die PCR-testen mag uitgeven, heeft weer een ander document waardoor het dus nog lastiger wordt om de valse documenten eruit te halen.

Het controleren van zo’n document wordt gedaan door De Veiligheidsregio. Zij controleren dit bij de gate, voornamelijk bij vluchten van een hoog risicogebied. Als De Veiligheidsregio het niet vertrouwd, halen ze de Marechaussee erbij om het te controleren. Ze hebben al tientallen vervalste documenten eruit gepikt waaronder de documenten van 2 mannen die voor zaken naar Marokko toe moesten. Zij hebben een taakstraf van 60 uur gekregen en een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van 2 jaar. Het veiligheidssysteem dat luchthavens en vliegtuigmaatschappijen gebruiken om de verspreiding van corona tegen te gaan, werd door deze actie ondermijnd waardoor de rechter de taakstraf passend vindt. De voorwaardelijke celstraf zou een waarschuwing moeten zijn dat de twee heren niet nog eens in de fout gaan.

‘Het valselijk opmaken of vervalsen van een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken, geldt als valsheid in geschrifte en is strafbaar gesteld’.

 

Op de werkvloer:

Het vervalsen van een coronatestbewijs is afgelopen augustus ook voorgekomen in een Rotterdams havenbedrijf. De werknemer was in april 2021 daar begonnen met werken en meldde zich later dat jaar ziek. Na een aantal dagen moest hij bij de bedrijfsarts op gesprek komen. Op de dag van het gesprek had werknemer zijn werkgever een mailtje gestuurd dat hij niet naar de bedrijfsarts kon vanwege een positieve coronatest en had dat document meegestuurd in de bijlage.

Toen de werkgever het document opende, zag hij al meteen dat er iets niet aan klopte. Zo stond de naam van de werknemer in een verkeerd lettertype en was de geboortedatum onjuist.  Het bedrijf heeft de werknemer uitgenodigd voor een gesprekje zodat ze wat opheldering konden krijgen over de situatie. Werknemer bleef volhouden dat het testbewijs klopte en gaf de gegevens van de test locatie waar hij was geweest.

Het bedrijf heeft toen contact opgenomen met het testbedrijf en daar is uitgekomen dat het inderdaad over een vervalst bewijs ging. De werknemer is daarna op staande voet ontslagen. Je kunt je nu afvragen of dit allemaal wel eerlijk is gegaan. Of dit niet in strijd is gegaan met de AVG en of het bewijs niet onrechtmatig is verkregen.

De kantonrechter heeft hier vorige week uitspraak over gedaan. De rechter oordeelde dat de werkgever wel een dringende reden had voor ontslag op staande voet. Het bewijs is niet onrechtmatig verkregen omdat werknemer dit zelf had verstuurd naar de werkgever. De werkgever heeft ook niet in strijd gehandeld met de AVG omdat er geen ander minder verstrekkend en geschikter middel was om aan te tonen dat het testbewijs echt of nep was.

 

Bronnen:

Nhnieuws.nl

Rechtspraak.nl

Rendement.nl

Rtlnieuws.nl

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.