Plan een afspraak

Op zoek naar een nieuwe baan? NU is het moment!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Gezien de diverse ontwikkelingen in het afgelopen jaar is het niemand ontgaan dat er een grote krapte is ontstaan op de arbeidsmarkt. Er zijn enorm veel vacatures beschikbaar, maar er is te weinig personeel om deze vacatures in te vullen. Dit blijkt uit een onderzoek van het UWV: de zogeheten spanningsindicator. Twijfel jij om te wisselen van baan? Wellicht is dit dan een uitgelezen kans voor je!

Toch is het niet zo dat mensen ‘zomaar’ switchen van een baan. Dit moet een combinatie zijn van ontevredenheid in het huidige werk wat zij verrichten en een goede economie. Neem bijvoorbeeld de recessie: dat is voor veel mensen een ongunstige periode geweest om te switchen van een baan; of ze nu ontevreden zijn of niet. Daarnaast kijken sollicitanten pas naar een nieuwe baan als ze voldoende ontevredenheid opmerken in hun huidige baan.

Nu is het zo dat het met de economie erg goed gaat en de baankansen nog beter zijn geworden dan ooit! Het UWV meldde in het 3e kwartaal al dat de krapte op de arbeidsmarkt in de afgelopen zomer al groter was dan ooit. Het aantal vacatures nam in het 3e kwartaal met 13 procent toe ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het aantal openstaande vacatures viel met 75% hoger uit dan het jaar daarvoor.

Over het algemeen betroffen dit veelal functies in de bouw, transport en industrie. Maar ook blijven de installateurs, ICT’ers en zorgmedewerkers in grote getalen uit. Al hoewel deze medewerkers over het algemeen al schaars waren.

Wat betekent dit voor de potentiële sollicitant?

Dat jouw droombaan wellicht wel wat beter te bereiken valt dan voorheen. Veel bedrijven zijn zich bewust van de krapte in de arbeidsmarkt en passen daarop hun gestelde eisen aan. Zo kan het nu veel makkelijker zijn om te solliciteren op een baan waarvoor je nog wat meer kennis moet vergaren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een werk-leertraject.

Ook zorgt het voor een betere onderhandelingspositie voor de werknemer. Zéker wanneer deze werknemer in hetzelfde werkgebied wil blijven werken. Biedt een ander bedrijf uit de regio betere arbeidsvoorwaarden voor dezelfde functie? Dan kun je wellicht met deze informatie onderhandelen bij zowel je huidige als nieuwe werkgever!

Maar let op! Geld maakt niet gelukkig. Een baankeuze én baantevredenheid wordt beïnvloed door een 4-tal factoren, ook wel de 4-A’s genoemd, namelijk:

Arbeidsvoorwaarden (= de beloning en alle daarbij behorende zaken die je voor het verrichte werk ontvangt)

Arbeidsomstandigheden (= de omgevingsfactoren van je werk)

Arbeidsinhoud (= de aard van het daadwerkelijke werk wat je moet verrichten)

Arbeidsverhoudingen (= de werksfeer, medezeggenschap, interne en externe communicatie)

Een goed salaris maakt natuurlijk maar tijdelijk gelukkig als de andere factoren uit balans zijn. Heb je een wonderbaarlijk goed salaris, maar onvoldoende uitdaging in je werk? Of vervelende collega’s? Dan zal je op langere termijn toch ongelukkig raken in je werk. Die randvoorwaarden zijn immers nog belangrijker dan het geboden salaris.

Ben jij ongelukkig in je werk? Dan ben jij aan het juiste adres! Er zijn namelijk voldoende kansen. Neem eens een kijkje tussen onze vacatures of neem contact met ons op! Wij helpen je graag.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.