Plan een afspraak

Spreken jouw collega’s ook al Engels?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

We mogen eigenlijk niet op vakantie van meneer Rutte. Althans, we mogen niet ziek terugkomen. Na het afgelopen anderhalf jaar snakken we er echter des te meer naar om erop uit te trekken. Lekker even een andere omgeving, ander eten én een andere taal. Want, zeg nu zelf: Een broodje bal bestellen in het Spaans klinkt toch nét even wat exotischer.

Maar goed, ik weet niet of jullie dit ook gemerkt hebben… Maar bij ons ‘in Eindje’ wordt ook steeds vaker gesproken in een andere taal. Onze regio wordt namelijk steeds multicultureler. De oorzaak daarvan is het arbeids- en vestigingsklimaat van ‘onze’ regio. Dusse, voor het spreken van een andere taal hoef je deze zomer niet meer perse weg 😉

Zonder gekheid. Steeds meer expats worden naar Nederland gehaald om hier bij grote hightech bedrijven te gaan werken. Vaak komen deze mensen niet alleen, maar worden ze vergezeld door hun gezin. Niet alleen de nieuwe medewerkers moeten dus integreren, hun partners en kinderen ook. Deze mensen bevinden zich ‘onder ons’ en gaan ook aan het werk en naar school. Bij grote hightech bedrijven is ondertussen al ingevoerd dat Engels de voertaal is. Bij het MKB is dit echter vaak niet zo. Met als gevolg dat steeds meer mensen, met vaak een hoge opleidingsniveau, terechtkomen bij MKB bedrijven waar de voertaal hen vreemd is. Vaak raken zij in een sociaal isolement, omdat er in de pauzes bijvoorbeeld alleen Nederlands wordt gesproken.

Nog veel vaker komt voor dat deze buitenlandse mensen helemaal niet worden aangenomen, omdat MKB bedrijven simpelweg niet openstaan voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken. Veel van deze partners van expats zijn dan ook naarstig op zoek naar een baan. Ze hebben vaak in het land van herkomst een goede opleiding gehad en vangen hier in “Eindje” alleen maar bot vanwege het gebrek aan het spreken van de Nederlandse taal.

Voor Nederlanders is het overigens een heel stuk eenvoudiger om Engels te leren dan dat het voor deze mensen is om Nederlands te leren. Dus, als wij MKB’ers nu eens massaal ‘aan het Engels gaan’ en leren wat de vertaling van een broodje bal is, dan wanen we ons deze zomer toch een beetje op vakantie in eigen land. Vindt Rutte ook fijn 😉 Enne, dan lossen we ook meteen het personeelstekort op. En dát, is dan ook weer goed voor ons.

Fijne vakantie allemaal!!!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.