Plan een afspraak

We mogen weer naar het kantoor toe: hoe pakken we dat aan?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Sinds kort is het thuiswerk advies komen te vervallen. Miljoenen kantoormedewerkers gaan weer terug naar het kantoor; maar hebben we daar eigenlijk wel weer zin in? En hoe gaat dat dan precies in zijn werk?

Het kabinet heeft laten weten dat het oude advies (werk thuis, tenzij dat niet anders kan) wordt vervangen voor een nieuw advies: wees maximaal de helft van je werktijd aanwezig op het kantoor. Wanneer we écht weer terug gaan naar het ‘oude normaal’ is nog maar de vraag. Ondertussen zijn er ook nogal wat smaken ontstaan omtrent het ‘oude normaal’. Is er nog wel een ‘oud normaal?’ Thuis werken, fulltime op kantoor, hybride of flexibele arbeidsuren; een evolutie die we eigenlijk een jaar geleden nog niet voor ogen hadden. Maar áls je medewerkers graag weer fulltime terug naar kantoor keren, hoe pak je dat dan aan? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Heb geduld en begrip voor je medewerkers

Ieder mens is anders en gaat dan ook anders om met veranderingen. Je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat het best een grote stap is om weer terug te keren naar je werk, op het moment dat je zo lang in je eigen ‘bubbel’ hebt geleefd. De prikkels, de drukte, de collega’s om je heen: er komt best wel wat op je medewerkers af. Daarnaast zullen zij ook veel flexibiliteit missen: de kinderen tussen door van school ophalen of een wasje draaien zit er nu even niet meer in. Probeer hier bij stil te staan en je medewerkers te ondersteunen waar nodig. Hiermee voorkom je dat je medewerkers de werkvloer straks (onbewust uiteraard) gaan associëren met negativiteit.

  1. Wees uiterst flexibel: geef gehoor aan het tempo van je medewerkers

Probeer gehoor te geven aan het tempo van je medewerkers. Je kunt het misschien zelfs wel zien als een soort re-integratieplan: hoe zouden zij het liefst weer aan de gang gaan? Willen ze dit graag rustig opbouwen door bijvoorbeeld 3 dagen per week op kantoor te werken, of iedere dag halve dagen? Of komen ze het liefst meteen weer fulltime op kantoor werken? Je wilt voorkomen dat je werknemers overvallen worden met de dynamiek van het kantoor. Geef het wat tijd!

  1. Gangmakers zijn sfeermakers

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er verschillende manieren zijn om andermans gedrag te beïnvloeden. Een van die manieren is het hebben van een soort rol model, ook wel ‘modeling’ genoemd. De methode wordt veelal gebruikt om andere te laten leren van een observatie. Een medewerker, ‘het model’, doet zich dan het gewenste gedrag voor tegenover de rest. Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar dat is het niet. Hou er wel rekening mee dat degene die deze rol gaat vervullen, zich wél kan vinden in dit model. Met andere woorden: heb jij een gemakkelijke gangmaker in je team? Laat deze medewerker het voortouw nemen voor de ochtendkoffie, een frisse wandeling tijdens de lunch of gewoon de gebruikelijke vrolijke, positieve sfeer op het werk. Hierdoor zullen andere medewerkers gemakkelijker en sneller terug keren in hun oorspronkelijke habitat op het kantoor.

  1. Kruip in de huid van je medewerkers

Probeer zoveel mogelijk hindernissen te ondermijnen. Door in de huid van je medewerker te kruipen kun je je inbeelden welke behoefte hij/zij momenteel zou hebben én kun je bepaalde hindernissen tackelen. Voorheen was je medewerker altijd op tijd thuis om samen met het gezin te eten of op zijn/haar gemak te koken: denk mee bij de indeling van de werktijd. Je medewerker heeft daarnaast het afgelopen jaar in een oase (als je geen kids had die thuis zaten, kuch) van rust geleefd. Geef je werknemer de mogelijkheid om een rustige werkplek uit te kiezen, of in de pauze een extra ommetje te maken. Niet alle medewerkers praten gemakkelijk; sommige vinden het ook eng om bepaalde behoeftes of problematiek aan te kaarten bij jou als werkgever. Ken je medewerkers, leer van je medewerkers en anticipeer daarnaar. Zo hou je het werkgeluk van je medewerkers hoog!

 

Heb jij informatie of advies nodig op het gebied van personeelsbegeleiding? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.