Plan een afspraak

De welbekende discussie: min-uren inhalen in de corona-crisis?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Daar is ie dan! De uitspraak waar we al lang op hebben zitten wachten en waar érg veel onduidelijkheid over bleek te zijn: mag je je werknemer verplichten om gemaakte min-uren tijdens de corona-crisis in te halen?

Het is allereerst belangrijk om duidelijk te krijgen wat we precies bedoelen met min-uren. Min-uren zijn niet gemaakte uren, waar je wél voor wordt betaald. Bijvoorbeeld: Kees heeft een contract van 40 uur per week, maar werkt deze week maar 24 uur. We praten dan over 16 min-uren.

Goed, terug naar de casus. Het antwoord op onze discussievraag is nee. De voorzieningenrechter oordeelde recentelijk in een uitspraak dat dit in de risicosfeer van de werkgever valt. De werkgever in kwestie had namelijk een zogenaamde ‘urenbank’ ingevoerd binnen de organisatie. Dit betekende voor de werknemers dat zij de uren die zij door de corona-crisis niet hadden kunnen maken, in moesten halen door het maken van plus/inhaal uren. Aan de hand van artikel 7:628 BW, welke luidt: ‘geen arbeid, wel loon’ oordeelde de voorzieningenrechter dat de werkgever verplicht is het loon te voldoen, indien de werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het niet verrichten in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. De werknemer kon de werkzaamheden niet verrichten omdat de werkgever haar werkwijze moest aan passen door de corona-crisis. Hierdoor was de werknemer verhinderd in het uitvoeren van haar volledige arbeid; dit is dus niet aan haar te verwijten.

Daarnaast oordeelde de voorzieningenrechter dat dit óók in strijd was met een stukje goed werkgeverschap, artikel 7:611 BW.

Los van deze uitspraak, zijn er natuurlijk ook genoeg werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de welbekende NOW-regeling: een tegemoetkoming van de loonkosten, bij een omzetverlies van ten minste 20%. Met deze tegemoetkoming konden werkgevers werknemers met een vast én flexibel contract het loon zo veel mogelijk doorbetalen en daarmee de werknemers in dienst houden. Super initiatief; helaas in de praktijk net wat anders uitgepakt.

In de praktijk bleken er toch wat werkgevers van mening te zijn dat zij de min-uren die door de werknemers waren opgebouwd in de corona-crisis, in konden laten halen onder het mom van ‘plus-uren’. De werknemers konden er nog steeds niets aan doen dat zij niet konden werken en hebben zich maximaal beschikbaar gesteld om te komen werken. Naast de eis om de uren ‘gratis’ in te halen, werden de werkgevers dus ook gedeeltelijk financieel gecompenseerd met de NOW-regeling.

De rechter heeft nu dus anders besloten, maar een nieuwe procedure is nooit uitgesloten! Recentelijk heeft de FNV namelijk ook een zaak aangespannen tegen de winkelketen Wibra, waarbij de FNV eist dat de min-uren van die werknemers worden kwijtgescholden. De Wibra geeft hierop aan een uitzondering te hebben opgenomen in de cao, waardoor nu dus de vraag is of dat deze uitzondering geldt in combinatie met het ontvangen van de NOW-regeling. Het is nog afwachten wat de rechter hierover zal beslissen..

Heb jij personeelsvraagstukken waar je niet uitkomt? Wij bijten ons daar graag in vast! Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.